Voor deze aanbevelingen hebben we de producten getest en deden we onderzoek bij de Consumentenbond, Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen.

De top 3 met het beste jodium supplement

Je schildklier heeft voldoende jodium nodig en iemand die schildklierproblemen ervaart, kan baat hebben bij het slikken van jodium supplementen. Wij zouden echter nooit adviseren om zomaar supplementen te gaan pakken in dit soort gevallen, aangezien je schildklier ernstige problemen kan opleveren als hij niet goed meer functioneert. Ga daarom niet zelf experimenteren, maar vraag eerst advies aan je huisarts. Als hij jodium supplementen adviseert, is het prima.

De top 3 met de beste jodium supplementen

1. VitaminFit – Jodium capsules

In de verpakking zitten 60 jodium capsules.

Pluspunten:

 • Aan deze capsules zijn geen dierlijke ingrediënten toegevoegd en daarom zijn ze ook geschikt voor vegetariërs en veganisten.
 • Elke capsule bevat ook nog spirulina en tulsi. Je dient even te checken van te voren of je hiertegen kunt als het je vooral om de jodium gaat.
 • Je slikt er eentje per dag en doet dus bijna 2 maanden met een verpakking als jij de enige bent die er gebruik van maakt.

Minpunten:

 • Het mengsel met andere bestanddelen kan problemen opleveren. Er zijn ook jodium supplementen met andere toevoegingen.

2. Biotics Research – vloeibaar jodium

Wie niet van pillen slikken houdt, kan prima uit de voeten met dit vloeibare jodium.

Pluspunten:

 • Door het pipetje kun je de jodium makkelijk doseren.
 • Je kunt het mengen in wat water of een sapje.
 • Er zit 60 milliliter in het flesje met pipetje.

Minpunten:

 • Houdt bij vloeibare supplementen de houdbaarheidsdatum beter in de gaten, want die zijn meestal korter omdat je het flesje in een keer opent. Pillen zitten vaak in een doordrukstrip, waardoor de houdbaarheidsdatum ook langer kan zijn.

3. Metagenics – Jodium capsules

In de pot van Metagenics zitten 120 capsules.

Pluspunten:

 • Per dag slik je een capsule en je doet dus bijna vier maanden met een pot.
 • De prijs valt dan ook reuze mee bij dit jodium supplement.

Minpunten:

 • Er zit minder van de werkzame stof in deze capsule dan bij de andere supplementen. Pas als je je tekort weet, weet je ook of deze bij jou past.

Beste jodium supplement getest door Radar, Kassa en Consumentenbond

Volgens Radar mag er op dit moment maar een enkel doosje jodium tabletten per klant verkocht worden en dat ligt aan de oorlog in de Oekraïne. De Consumentenbond heeft een aantal jaren geleden jodium supplementen getest en enkele merken overtreden de regelgeving als het om de hoeveelheid jodium gaat die erin mag zitten. Let dus op welke je pakt. Volgens Kassa krijgen we als Nederlander steeds minder jodium binnen en dat verklaart ook de toename aan interesse in jodium supplementen.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

https://www.consumentenbond.nl/vitamines-en-voedingssupplementen/jodiumsupplement-test

https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/maar-een-doosje-jodiumtabletten-per-klant-waarom-pillen-in-huis-halen-als-het-niet-nodig-is/

https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/nederlanders-krijgen-minder-jodium-binnen

Jodium kopen? Doe dan eerst dit

Zoals we al zeiden moet je je medische gegevens kennen om exact te weten waar je een tekort aan hebt. Het kan namelijk ook nog aan andere tekorten aan vitaminen liggen en soms is er zelfs een wisselwerking tussen de ene vitamine en de andere. Die wisselwerking kan zowel positief als negatief zijn en dan wil je natuurlijk bij klachten als helemaal niet dat het nog erger wordt. Een bezoek aan de huisarts is daarom slim voordat je overgaat tot het aanschaffen van welke supplementen dan ook.

Conclusie

Je staat er niet altijd bij stil, maar weet je dat er geen hele specifieke regelgeving is voor supplementen? Vreemd toch als dat bij medicatie wel het geval is… Daarom willen we dan ook niemand aanraden om zomaar iets te gaan slikken omdat de verpakking een of ander positief effect belooft. Laat je onderzoeken en bijstaan door een medisch adviseur. Geeft die akkoord? Dan kun je alsnog de gewenste jodium supplementen kopen.