Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 3 met het beste jodium supplement

Je schildklier heeft voldoende jodium nodig en iemand die schildklierproblemen ervaart, kan baat hebben bij het slikken van jodium supplementen. Wij zouden echter nooit adviseren om zomaar supplementen te gaan pakken in dit soort gevallen, aangezien je schildklier ernstige problemen kan opleveren als hij niet goed meer functioneert. Ga daarom niet zelf experimenteren, maar vraag eerst advies aan je huisarts. Als hij jodium supplementen adviseert, is het prima.

Disclaimer: Raadpleeg alléén je huisarts en neem niks aan van websites

Let op: jodium kan erg slecht voor de gezondheid zijn als je het onnodig inneemt. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de werking van dit product als losstaand hulpmiddel. Er zijn geen wetenschappelijk bewezen effecten voor de gezondheid waar te nemen wanneer je dit product gebruikt. Sterker nog: het kan schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid als je het verkeerd gebruikt. Zo kunnen er ernstige bijwerkingen zijn, dus lees de bijsluiter van het product volledig. Je mag behalve van je huisarts van geen enkele bron, website of expert advies aannemen, dus ook niet van ons. De enige website die feitelijk juiste informatie geeft, is de European Food Safety Authority. Wij raden dit product dus niet aan en geven slechts informatie en meningen. Volledige disclaimer.

Snel overzicht: Deze jodium supplementen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor vegetariërs en veganistenVitaminFit Jodium capsules: Deze plantaardige capsules zijn vrij van dierlijke ingrediënten, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten. Bovendien bevatten ze naast jodium ook nog spirulina en tulsi, wat extra voedingswaarde toevoegt. >> Check laagste prijs
Beste vloeibare optieBiotics Research Vloeibaar Jodium: Dit vloeibare jodium is een perfecte keuze voor degenen die moeite hebben met pillen slikken. Met het bijgeleverde pipet is het jodium eenvoudig te doseren en kan het gemengd worden in water of sap. Houd echter wel de houdbaarheidsdatum in de gaten, omdat vloeibare supplementen een kortere houdbaarheid hebben na opening. >> Check laagste prijs
Beste prijs-kwaliteitverhoudingMetagenics Jodium capsules: Metagenics biedt een jodium supplement dat uitblinkt in prijs-kwaliteitverhouding. In een pot zitten 120 capsules, waardoor je bijna vier maanden met een pot doet. Hoewel deze capsules minder werkzame stof bevatten dan andere supplementen, is dit een prima optie als je weet dat je tekort niet al te groot is. >> Check laagste prijs

De top 3 met de beste jodium supplementen

1. VitaminFit – Jodium capsules

In de verpakking zitten 60 jodium capsules.

Pluspunten:

 • Aan deze capsules zijn geen dierlijke ingrediënten toegevoegd en daarom zijn ze ook geschikt voor vegetariërs en veganisten.
 • Elke capsule bevat ook nog spirulina en tulsi. Je dient even te checken van te voren of je hiertegen kunt als het je vooral om de jodium gaat.
 • Je slikt er eentje per dag en doet dus bijna 2 maanden met een verpakking als jij de enige bent die er gebruik van maakt.

Minpunten:

 • Het mengsel met andere bestanddelen kan problemen opleveren. Er zijn ook jodium supplementen met andere toevoegingen.

2. Biotics Research – vloeibaar jodium

Wie niet van pillen slikken houdt, kan prima uit de voeten met dit vloeibare jodium.

Pluspunten:

 • Door het pipetje kun je de jodium makkelijk doseren.
 • Je kunt het mengen in wat water of een sapje.
 • Er zit 60 milliliter in het flesje met pipetje.

Minpunten:

 • Houdt bij vloeibare supplementen de houdbaarheidsdatum beter in de gaten, want die zijn meestal korter omdat je het flesje in een keer opent. Pillen zitten vaak in een doordrukstrip, waardoor de houdbaarheidsdatum ook langer kan zijn.

3. Metagenics – Jodium capsules

In de pot van Metagenics zitten 120 capsules.

Pluspunten:

 • Per dag slik je een capsule en je doet dus bijna vier maanden met een pot.
 • De prijs valt dan ook reuze mee bij dit jodium supplement.

Minpunten:

 • Er zit minder van de werkzame stof in deze capsule dan bij de andere supplementen. Pas als je je tekort weet, weet je ook of deze bij jou past.

Beste jodium supplement getest door Radar, Kassa en Consumentenbond

Volgens Radar mag er op dit moment maar een enkel doosje jodium tabletten per klant verkocht worden en dat ligt aan de oorlog in de Oekraïne. De Consumentenbond heeft een aantal jaren geleden jodium supplementen getest en enkele merken overtreden de regelgeving als het om de hoeveelheid jodium gaat die erin mag zitten. Let dus op welke je pakt. Volgens Kassa krijgen we als Nederlander steeds minder jodium binnen en dat verklaart ook de toename aan interesse in jodium supplementen.

Dit zegt Radar over Jodiumtabletten

Radar vermeldt het advies van het ministerie van VWS om slechts één doosje jodiumtabletten per klant te verkopen, om hamsteren tegen te gaan. Deze maatregel volgt op verhoogde vraag na geopolitieke spanningen. De overheid benadrukt dat er geen noodzaak is voor het preventief innemen van deze tabletten, wat schadelijk kan zijn. Er is een noodvoorraad beschikbaar, en de overheid zal zorgen voor distributie indien nodig. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Jodiumtekort

BNNVARA’s Kassa licht toe hoe het vermijden van brood, een cruciale bron van jodium, kan leiden tot een jodiumtekort, vooral bij zwangere vrouwen. Hoogleraar Robin Peeters waarschuwt voor de risico’s van een tekort aan jodium, zoals ontwikkelingsstoornissen bij ongeboren kinderen. Hij adviseert om dagelijks twee sneetjes brood te eten of, indien nodig, extra jodiumsupplementen te nemen. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

https://www.consumentenbond.nl/vitamines-en-voedingssupplementen/jodiumsupplement-test

https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/maar-een-doosje-jodiumtabletten-per-klant-waarom-pillen-in-huis-halen-als-het-niet-nodig-is/

https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/nederlanders-krijgen-minder-jodium-binnen

Jodium kopen? Doe dan eerst dit

Zoals we al zeiden moet je je medische gegevens kennen om exact te weten waar je een tekort aan hebt. Het kan namelijk ook nog aan andere tekorten aan vitaminen liggen en soms is er zelfs een wisselwerking tussen de ene vitamine en de andere. Die wisselwerking kan zowel positief als negatief zijn en dan wil je natuurlijk bij klachten als helemaal niet dat het nog erger wordt. Een bezoek aan de huisarts is daarom slim voordat je overgaat tot het aanschaffen van welke supplementen dan ook.

Conclusie

Je staat er niet altijd bij stil, maar weet je dat er geen hele specifieke regelgeving is voor supplementen? Vreemd toch als dat bij medicatie wel het geval is… Daarom willen we dan ook niemand aanraden om zomaar iets te gaan slikken omdat de verpakking een of ander positief effect belooft. Laat je onderzoeken en bijstaan door een medisch adviseur. Geeft die akkoord? Dan kun je alsnog de gewenste jodium supplementen kopen.