Voor deze aanbevelingen hebben we de producten getest en deden we onderzoek bij de Consumentenbond, Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen.

De top 3 met de beste ijzersupplementen

Een ijzersupplement slik je niet zomaar. Je doet het vaak in het najaar, als je het korter worden van de dagen begint te voelen en je energie wegsijpelt vanaf het moment dat je je benen buiten het bed zwengelt. Je kunt maar met moeite de dag doorkomen en een steuntje in de rug in de vorm van een supplement is dan ook van harte welkom.

Een ijzersupplement kan het tekort aanvullen en je energie weer in balans brengen. Dat maakt die kortere, nattere en koudere maanden van het jaar die je vooral binnen doorbrengt een stuk minder onprettig.

Disclaimer: Raadpleeg alléén je huisarts en neem niks aan van websites

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de werking van dit product als losstaand hulpmiddel. Er zijn geen wetenschappelijk bewezen effecten voor de gezondheid waar te nemen wanneer je dit product gebruikt. Sterker nog: het kan schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid als je het verkeerd gebruikt. Zo kunnen er ernstige bijwerkingen zijn, dus lees de bijsluiter van het product volledig. Je mag behalve van je huisarts van geen enkele bron, website of expert advies aannemen, dus ook niet van ons. De enige website die feitelijk juiste informatie geeft, is de European Food Safety Authority. Wij raden dit product dus niet aan en geven slechts informatie en meningen. Volledige disclaimer.

De top 3 met beste ijzersupplement

1. Salus Floradix – vloeibaar ijzerelixer met vitamines

In dit flesje zit 500 milliliter ijzerelixer.

Pluspunten:

 • De smaak is niet vervelend en doordat het een vloeistof in plaats van een pilletje is, geven veel testpersonen hier de voorkeur aan.
 • Je drinkt als volwassenen 2x per dag 10 milliliter van de vloeistof en als je dus alleen gebruik maakt van het flesje, doe je er dus iets meer dan drie weken mee.
 • Je voelt je energie ook echt weer snel toenemen en dat is waarom je er weinig moeite mee hebt om de (ongeveer) 20 euro hieraan uit te geven.
 • Wil je toch liever een pilletje slikken? Dan heeft het merk ook ijzertabletten in het assortiment met supplementen.

Minpunten:

We vinden het jammer dat er geen klein maatbekertje bij zit om de 10 milliliter per ochtend en avond goed af te kunnen meten. Met een lepel is dit toch een beetje giswerk.

Verder moet je absoluut van de rand afblijven met je vingers, want zo besmet je de schenkdop en dat tast het product in de fles weer aan.

2. Davitamon – IJzer met vitamine C en B12

In dit pakje zitten 33 tabletjes en je slikt er eentje per dag.

Pluspunten:

 • Je doet dus ruim een maand met de ijzertabletjes van Davitamon.
 • De prijs is in vergelijking met de nummer 1 in deze review een stuk gunstiger.
 • De tabletjes zijn ook lekker klein, waardoor ze prettig wegslikken.
 • Je voelt dat de vermoeidheid na een tijdje wegtrekt.

Minpunten:

 • Niet alle testpersonen merken even snel verschil met de start van dat ze zijn gaan slikken. Het is ook best moeilijk objectief te meten en persoonlijke omstandigheden (slaapgebrek, stress op het werk, et cetera) kunnen ook nog van invloed zijn. De tablet lost dus niet alle problemen op.

3. Vitalize – ijzercomplex met L-Lysine

In de verpakking zitten 120 tabletjes.

Pluspunten:

 • Met 1 tabletje per dag is dit het ijzersupplement voor de budgetbewakers. Je doet er bijna vier maanden mee als je alleen gebruik maakt van de ijzertabletten.
 • Je voelt je fitter en alerter na verloop van tijd.

Minpunten:

 • Het effect is minder snel merkbaar dan bij het ijzerelixer dat op nummer 1 staat.

Beste ijzersupplement getest door Radar, Kassa & de Consumentenbond

Radar vertelt je hoe je van je ijzertekort afkomt en hoe je het kunt voorkomen. Je hoeft niet altijd pilletje of drankjes te slikken, maar kunt ook voor een natuurlijke manier voor voldoende ijzer in je lichaam zorgen. De Consumentenbond benadrukt dat een tekort aan ijzer in het lichaam ook om kan slaan in bloedarmoede. Lees waar je op moet letten om te zorgen dat dit jou niet gebeurt. Bij Kassa wordt niks vermeld over ijzersupplementen specifiek. Wel besteden zij aandacht aan de fabeltjes die merken vaak verspreiden over voedingsupplementen.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek naar ijzersupplementen

Conclusie

Het is heel makkelijk om een pilletje of drankje te slikken om je ijzertekort aan te vullen, maar misschien moet je eerst eens kijken waar het ijzertekort vandaan komt. Als je het met normale voeding kunt aanvullen, ben je niet alleen goedkoper uit, maar ook nog eens gezonder bezig. Je trapt dan niet in de marketingcampagnes en neemt zelf het heft in eigen handen om je gezondheid weer op de rit te krijgen.