Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 4 met beste haarverf voor donkerbruin haar

Donkerbruine haarverf wordt meestal door mensen gekozen die al bruin haar hebben of al een beetje grijs worden. Het kan zijn dat je een tintje donkerder wilt gaan of je kleur gewoon even wat meer intensiteit wilt geven.

Aan de andere kant heb je ook blonde of donkerblonde mensen die in de winter graag een wat warmere kleur in het haar willen. Zij stoppen met het blonderen van hun haar na de zomer en kiezen voor een haarverf voor donkerbruin haar om de koudere maanden van het jaar door te komen met een warmere gloed in het haar.

Snel overzicht: Deze haarverven voor donkerbruin haar raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor kleurintensiteitXP100 – Intense Radiance: Deze haarkleurmiddel biedt een diepe, mahoniehouten bruin die het haar voller laat lijken. Zelfs op reeds bruin haar is het resultaat na het verven opvallend. De formule is zacht voor de huid en veroorzaakte geen allergische reacties bij onze testers. Hoewel de prijs iets hoger is, verzekert de kwaliteit dat een maandelijkse toepassing voldoende is. >> Check laagste prijs
Beste all-in-one optieL’Oreal Paris – Excellence Creme: Dit pakket bevat alles wat je nodig hebt voor een succesvolle haarkleuring. De kleur is intens en blijft lang mooi. Hoewel het de duurste optie in onze lijst is, krijg je waar voor je geld omdat je geen extra attributen meer hoeft aan te schaffen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor haarverzorgingSyoss Oleo Intense: Deze haarverf onderscheidt zich door de ammonia-vrije formule. De donkerbruine kleur wordt gelijkmatig verdeeld en de crème is makkelijk uit te smeren. Dankzij de olie in de haarverf krijgt je haar ook nog een extra verzorging. Hoewel de kleur niet zo lang mooi blijft zitten als bij de andere opties, is deze verf ideaal voor iemand die voor het eerst zijn haar donkerbruin gaat verven. >> Check laagste prijs

De top 4 met beste donkerbruine haarverf

1. XP100 – Intense Radiance Permanent Hair Colour in kleur 3.75 (donkerbruin)

In de grijze met oranje tube van het merk XP100 zit 100 milliliter haarkleurmiddel.

Pluspunten:

 • De kleur is een mahoniehouten bruin met diepe tinten die het haar voller laten lijken. Zelfs als je al bruin haar hebt, zie je het verschil na het verven van je haar met dit middel.
 • Onze testpersonen hadden bij dit haarverfmiddel voor donkerbruin haar geen allergische reacties langs de rand van het haar waar het middel de huid raakt.

Minpunten:

 • Laat je bij het verven van je haar nooit alarmeren door de kleur van de haarverf zelf, want het is geen teken van hoe je haar eronder eruit komt te zien. Dit geldt overigens voor elke haarverf en niet alleen die van het merk XP100.
 • Dit merk lijkt misschien in eerste instantie wat duurder, maar de kwaliteit is er volgens onze redactie ook naar. Beter eens in de maand met deze haarverf behandelen dan vaker een goedkopere toepassen.

2. L’Oreal Paris – Excellence Creme in kleur 3 (donkerbruin)

Afhankelijk van hoeveel haar je hebt, zit er in de verpakking genoeg voor een enkele verfbeurt.

Pluspunten:

 • In het pakje zitten alle attributen die je nodig hebt om je haar te verven. Je hoeft dus geen losse dingen meer te kopen waardoor je nog meer geld kwijt bent.
 • De kleur is diep van intensiteit en blijft mooi zitten.

Minpunten:

 • Dit is de duurste donkerbruine haarverf in deze top 4.

3. Syoss Oleo Intense – Permanent Hair Color in kleur 3-10 (donkerbruin)

Syoss haarverf valt vooral op doordat er geen ammonia in verwerkt zit. (Dat is wat altijd zo sterk ruikt bij haarverf.)

Pluspunten:

 • De donkerbruine kleur is evenredig over het hele haar verdeeld en de crème is goed uit te smeren tijdens het verven van je haar.
 • De olie in de haarverf geeft je haar meteen extra verzorging en dat komt goed uit, want je haren verven kan ook voor een beschadigend effect zorgen door de middeltjes die je erop smeert.

Minpunten:

 • De kleur blijft iets minder lang mooi zitten als de overige haarverven in deze review. Wij zouden hem dan ook vooral adviseren aan iemand die voor het eerst zijn haar donkerbruin gaat verven. De prijs is er ook naar.

4. Schwarzkopf Poly Color – Crème haarverf in kleur 43 (donkerbruin)

Dit is de goedkoopste haarverf voor donkerbruin haar in deze review.

Pluspunten:

 • Onze testpersonen geven aan dat deze kleur er heel natuurlijk uitziet, in plaats van dat het de uitstraling van een pakje verf heeft.
 • Het lijkt ook heel erg op wat ze bij de kapper voor resultaat creëren, maar nu kan het een stuk goedkoper en gewoon bij je thuis.

Minpunten:

 • Net als bij alle andere haarverfmiddelen moet je je badkamer (of andere plek in huis waar je je haar gaat/laat verven) wel inrichten op de actie, want spetters kunnen verschrikkelijke vlekken achterlaten. Zorg dus voor een goede voorbereiding.

Beste haarverf donkerbruin haar – getest door Consumentenbond en anderen

Kassa krijgt een vraag over het soort haarverf en of die van de drogist van minderen kwaliteit is dan die in de haarsalon. Radar gaat in op de bewering dat sommige producten parfumvrij zijn, terwijl dit lang niet altijd het geval blijkt te zijn. Bij de Consumentenbond hebben ze verder wel een test met haarverf voor lichtbruin haar gedaan, maar niet voor donkerbruin haar.

Dit zegt Radar over het verwijderen van haarverfvlekken

Radar biedt praktische tips voor het verwijderen van haarverfvlekken van huid, kleding, en huishoudelijke oppervlakken. Bij ongelukjes tijdens het thuis verven van haar, raadt Radar aan om azijn, een mengsel van baking soda en afwasmiddel, of tandpasta te gebruiken om vlekken van de huid te verwijderen. Voor verfspetters op niet-poreuze oppervlakken zoals de wasbak of badkuip, kan tandpasta of haarlak effectief zijn. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Andrélon kleurmaskers

BNNVARA’s Kassa waarschuwt voor het gebruik van Andrélon kleurmaskers, een product dat op sociale media populair is geworden maar gemengde resultaten heeft opgeleverd. Sommige gebruikers melden ongewenste en moeilijk te verwijderen kleureffecten, wat leidt tot extra kosten voor correctie door een kapper. Kassa adviseert het bekijken van ervaringsvideo’s voor gebruik, benadrukt dat het product niet bedoeld is om de haarkleur te veranderen. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Afronding

Bij haarverf voor elke kleur haar, dus ook voor donkerbruin haar, zouden wij er nooit vanuit gaan dat de kleur op de verpakking exact hetzelfde zal zijn als jouw haar nadat je het product gebruikt hebt. Of jij je aan de handleiding met aangegeven tijd houdt en wat jouw eigen haarkleur is (en in hoeverre die afwijkt van het donkerbruin op het plaatje), is allemaal van invloed op je eindresultaat.