Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste douchegel voor vrouwen – lekker wassen, heerlijk geuren

Een douchegel of doucheschuim doet wonderen. ’s Ochtends pak je een heerlijke frisse geur met limoen of grapefruit om goed wakker te worden en weer wakker en fit onder de douche uit te stappen. Voor wie ’s avonds liever douchet, kan een vanille of lavendel juist weer prettiger zijn. Deze geuren brengen je tot rust en dat is weer een goede voorbereiding op het naar bed gaan. Welke douchegel je ook kiest, zoek uit welke geur iets met je doet.

Zoeken naar de perfecte douchegel voor elk moment van de dag

Niet iedereen werkt van 8 tot 17 en daarom kun je ook niet per definitie zeggen dat een bepaalde douchegel alleen voor ’s avonds of juist ’s ochtends is. Het ligt helemaal aan je eigen ritme en waar je behoefte aan hebt bij het douchen. Als je net van de sportschool komt, wil je vooral lekker schoon worden en fris ruiken. Ga je op date, dan mag de geur best iets exotischer en het liefst moet de geur lekker lang blijven hangen als je je na het inzepen hebt afgespoeld.

Snel overzicht: Deze douchegels voor vrouwen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor verfrissende start van de dagKneipp – Morning Kiss Shower Foam: Deze doucheschuim van Kneipp is een uitstekende keuze voor een frisse start van de dag. De geur prikkelt je neus en maakt al je zintuigen wakker, een echte ‘morning kiss’. De belangrijkste ingrediënten zijn duidelijk aangegeven op de fles en het product is parfumvrij, wat het risico op allergische huidreacties vermindert. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor een luxe ervaringTreacleMoon – One Ginger Morning Shower and Bath Gel: TreacleMoon is misschien niet bij iedereen bekend, maar ze bieden geweldige geuren in al hun verzorgingsproducten. Deze douchegel met gember verwarmt en verkwikt tegelijk, en biedt een luxe douche-ervaring. Hoewel het niet de goedkoopste optie is, zul je waarschijnlijk groots inslaan als je eenmaal verliefd wordt op de geur. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor zachte huidDove – Shea Butter & Vanilla Body Wash: Dit product van Dove is een fantastische keuze voor budgetbewuste mensen die een zachte, gevoede huid willen. De combinatie van shea butter en vanille biedt een zoete en rustgevende ervaring, die het best wordt genoten voor het slapengaan. Hoewel sommigen de geur misschien iets te zoet vinden, vinden wij het een heerlijke traktatie voor de zintuigen. >> Check laagste prijs

Waarom douchegel of doucheschuim voor vrouwen reviewen?

Er zijn mensen die helemaal geen douchegel gebruiken en zich alleen met water wassen. Hier is ook iets voor te zeggen, omdat te veel met zeep wassen de huid kan uitdrogen en zelfs uitslag kan veroorzaken. Als je dus een douchegel gebruikt, kun je ook maar beter een goede mee onder de douche nemen. Het gaat niet alleen om geur, maar vooral om de ingrediënten die er in een douchegel of doucheschuim gaan.

Kritisch blijven bij het kiezen van een douchegel is nooit verkeerd

Loop maar eens een supermarkt of drogist binnen en kijk naar alle buitenkanten van een product. Alle doosjes, flessen en tubes in het schap met lichaamsverzorgingsproducten zien er catchy en fleurrijk uit. Ze schreeuwen allemaal om je aandacht te mogen krijgen. Voor je het weet heb je een kleur of afbeelding gevonden die je mooi vindt en het ligt in je winkelmandje. Weet je wel wat er in de verpakking zit? Kan het geen kwaad met jouw huid? Zit er iets in dat slecht kan zijn?

We zijn voorzichtig optimistisch over de douchegel voor ladies

Over het algemeen zijn steeds meer fabrikanten zich ervan bewust dat mensen (dus niet alleen vrouwen) willen weten wat ergens in zit. Je kunt je niet alleen maar meer verstoppen achter een mooie reclame of een aantrekkelijke verpakking, want mensen stellen vragen. Ook melden ze zich bij allerlei consumentenorganisaties als een product schadelijk is. Dat wil je als producent zeker voorkomen, want een slecht imago – of de klant nu gelijk heeft of niet – is moeilijk te repareren.

De criteria die we bij een douchegel voor vrouwen hanteren

Het is voor ons belangrijk dat een douchegel of douche foam meer doet dan alleen lekker ruiken, al zijn beschikbare of nieuwe geuren natuurlijk wel altijd een reden om zo af en toe te wisselen. We kijken vooral naar het volgende:

 • Blijft de substantie goed in de hand liggen en smeert deze fijn in over het lichaam? (Er zijn douchegels die je kwijt bent zodra je je hand richting je lichaam beweegt. Ze zijn veel te dun.)
 • Blijft de geur na het douchen nog de minimale gewenste periode ‘hangen’? (Wij gaan uit van minimaal een dagdeel.)
 • Is het label duidelijk over de bestanddelen in een douchegel? Klopt de voorkant van een verpakking ook met de beschreven ingrediënten? (of is het vooral een lokkertje)

De resultaten naar aanleiding van onze testfase met douchegel voor vrouwen

Er zijn genoeg vrouwen in ons team en in onze directe omgeving die deze test wel elke maand zouden willen doen. Het is een leuke manier om nieuwe merken of milieuvriendelijkere opties uit te kunnen testen en dan hebben we het nog niet eens over alle kruiden of combinaties van ingrediënten die op de markt verschijnen.

De top 10 met de beste douchegel voor vrouwen

1. Kneipp – Morning Kiss Shower Foam

Kneipp heeft heel veel lekkere geuren, maar deze prikkelt je neus en maakt al je zintuigen wakker.

Pluspunten:

 • Je ziet de hoofdbestanddelen op de fles.
 • Er is geen parfum aan de doucheschuim toegevoegd en dit beperkt allergische huidreacties.

2. TreacleMoon – One Ginger Morning Shower and Bath Gel

TreacleMoon is nog niet zo’n bekend merk bij iedereen, maar ze hebben heerlijke geurtjes in al hun verzorgingsproducten.

Pluspunten:

 • De gember in deze douchegel verkwikt en verwarmt tegelijk.

Minpunten:

 • Dit is niet de goedkoopste douchegel en dus kun je maar beter groot inslaan als er aanbiedingen zijn.

3. Palmolive Men – Citrus Crush with Bergamot & Grapefruit

Je leest het goed: een mannenproduct op de lijst met douchegels voor vrouwen. Volgens de Consumentenbond is de scheiding tussen mannen- en vrouwenproducten toch al onzin en deze geur combineert de warmte van de geur van bergamot met het frissen van de grapefruit.

Pluspunten:

 • Dit is niet alleen een lekkere geur om mee te douchen, maar ook nog eens een heel betaalbaar product.
 • Je kunt ook je gezicht en haar met deze douchegel wassen als je met een enkel product klaar wil zijn.

4. Faith In Nature – Coconut Body Wash

Zodra het zonnetje weer een beetje gaat schijnen, ruik je de geur weer om je heen: kokosnoot.

Pluspunten:

 • Je krijgt betere zin van deze douchegel.
 • De geur blijft lekker hangen te ruiken.
 • Er zitten geen parabenen in dit product.

5. Dove – Shea Butter & Vanilla Body Wash

Ook de beide Dove producten op nummer vijf en zes in deze top 10 zijn geschikt voor budgetbewuste mensen.

Pluspunten:

 • De shea butter en vanille is zoet en rustgevend. Je gebruikt deze het liefst voor het slapengaan. (Geurkaarsen in de badkamer aansteken is niet meer nodig.)

Minpunten:

 • Sommige testpersonen vonden de geur iets te zoet voor hun smaak.

6. Dove – Coconut Milk with Jasmine Petals Body Wash

De tweede Dove bodywash is met boventonen met de geur kokosnoot en een lichte ondertoon van jasmijnbloesem.

Pluspunten:

 • De crème wrijft lekker zacht uit over het lichaam.
 • Hij schuimt lekker en ruikt naar vakantie in exotische oorden.

Minpunten:

 • Vrouwen met wat kleinere handen vonden deze fles wat lastig vasthouden en schenken om een normale hoeveelheid douchegel in de hand te krijgen.

7. Davidoff – Cool Water Woman Shower Wash

Je hebt niet alleen Cool Water voor de man, maar ook voor de vrouw.

Pluspunten:

 • Deze geur is echt superverfrissend.
 • Het is de perfecte geur voor een avondje uit.

Minpunten:

 • Ten opzichte van Dove is dit wel een veel duurdere douchegel en de inhoud is veel minder.

8. Africa Organics – Kalahari Melon Body Wash

Africa Organics staat bekend om de goede afkomst van ingrediënten met speciale eigenschappen.

Pluspunten:

 • Als je huid snel op normale bodywash reageert, kan deze wel eens het verschil maken door het gebrek aan enorm veel negatieve bestanddelen.
 • De geur is lekker en ook herkenbaar.

Minpunten:

 • Ook deze tube is duurder dan de grote merken zoals Dove.

9. Rituals – The Ritual of Sakura – Zensational Rice Milk & Cherry Blossom Foaming Shower Gel

Wie graag wat meer lucht in de longen krijgt, gebruikt de Ritual of Hammam en wie een zachte verzorging voor de huid wil, kiest voor deze bodywash met rijstmelk.

Pluspunten:

 • De geur is zoet en zacht, maar niet te aanwezig.
 • De gel wordt schuim zodra je deze tussen je handen wrijft.

Minpunten:

 • Het is misschien iets duurder dan Dove, maar je doet wel lang met een verpakking.

10. Janzen – Bergamot & Tonka Beans Shower Gel

Wat wij zo leuk vinden aan deze douchegel, is dat hij eigenlijk niet specifiek voor vrouwen of mannen bedoeld is. Iedereen die houdt van de geur van bergamot, zou deze moeten proberen. Hij is zo lekker kruidig.

Pluspunten:

 • Er zijn nog veel meer geuren: Blue Cedar & Patchouli, Saffron & Exotic Flowers, White Lilly & Cherry Blossom en nog veel meer. Het gaat altijd om een combinatie van twee bijzondere houtsoorten, bloemen of kruiden.

Minpunten:

 • Er zit wel parfum in deze douchegel.

Beste uit de test volgens andere testinstituten

Radar gaat in een artikel in op het effect van verzorgingsproducten en hoe ze je hormoonhuishouding overhoop zouden kunnen gooien. Zij pleiten voor het gebruiken van natuurlijke cosmetica en andere lichaamsproducten. Bij Kassa geven ze aan dit het niet alleen de mens treft, maar ook de wateren om ons heen, zoals de zeeën en oceanen. In lichaamsverzorgingsproducten als douchegel zit namelijk microplastic.

Bij de Consumentenbond hebben ze een heel artikel over wat er nou werkelijk in douchegel of andere badartikelen zit en wat het kwaad kan.

Dit zegt Radar over Douchegel en Huidgezondheid

Radar belicht hoe douchegels de huid kunnen uitdrogen door het oplossen van het beschermende vetlaagje. Dermatoloog Menno Gaastra legt uit dat de aanwezigheid van zeepvarianten, oppervlakte-actieve stoffen, conserveringsmiddelen, en geurstoffen in douchegels bijdraagt aan huiduitdroging. Het risico varieert met het huidtype; vette huiden ervaren minder uitdroging dan droge huiden. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Duurzame Verzorgingsproducten

BNNVARA’s Kassa onderstreept het belang van duurzame verzorgingsproducten als een manier om plastic afval te verminderen. Het artikel stelt voor om traditionele shampoo, conditioner, en douchegel te vervangen door hun solide, bar-vormige tegenhangers. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Afronding

Ben je nog op zoek naar een nieuwe douchegel voor jezelf of om als cadeau te geven? Als je niet weet welke geur jij of de ontvanger van je cadeau kan waarderen, is dat best lastig. In de winkel even aan de fles ruiken is vaak slim voordat je hem in je mandje doet en afrekent. Een fles of tube douchegel die je niet bevalt, kan namelijk maanden in je badkamer blijven staan en dan de prullenbak ingaan. Dat is zonde van het geld en verkwisting van het product. Slim kiezen dus.