Iedereen doet vanaf een bepaalde leeftijd deodorant op voordat er aan de dag begonnen wordt. Het maakt niet uit of je gaat werken, sporten of weekend gaat vieren. Een lekker geurende deodorant doet je goed en beschermt tegen geurtjes die je soms kunnen verrassen. Je kunt uit vele deodorants voor mannen kiezen en dan gaat het er vooral om of je wat minder onnatuurlijke bestanddelen wilt gebruiken of dat je daar minder om geeft, zo lang het maar goed ruikt. We zetten de beste keuzes hieronder uiteen: een natuurlijke deo, die met de lekkerste geur en een budgetvriendelijke en goede mannen deodorant.

Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste deodorant voor mannen – beschermd tegen zweten én lekker ruiken

Wanneer je als man een keer uit je ritme bent, kun je je deodorant wel eens vergeten. Vakanties, een onverwacht uitje en je deo vergeten in je weekendtas te stoppen, een spoedgeval binnen de familie; we zien in dit soort situaties allemaal wel eens iets over het hoofd. Als het dan ook nog warm weer is of je bent actief, mis je je deodorant voor mannen al helemaal. Een goede deodorant kan je ook zelfverzekerd laten voelen en die deal met vertrouwen binnen doen halen.

Speuren naar de ideale deodorant voor de man

Bestaat de ideale mannendeodorant? Waarschijnlijk niet, maar we doen toch ons best om de beste tien boven tafel te krijgen. Het grappige is eigenlijk dat je heel snel merkt wat voor jou niet werkt, maar daarna te weten komen welke het beste bij je past, is een heel ander verhaal. Deo’s die plakken – bijvoorbeeld – die gooi je meteen in de prullenbak. Bij elke beweging word je herinnerd aan je miskoop. Dat doe je jezelf niet nog een tweede keer aan. Een goede deo is daarom een blijver.

Snel overzicht: Deze deodorants voor mannen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor duurzaamheidWe Love The Planet – Mighty Mint Deodorant Balsem: Deze deodorant heeft een unieke vorm en aantrekkelijke kleur. De crème smeert makkelijk uit en heeft een aangename geur die volgens ons anders is dan de meeste andere deodorants. >> Check laagste prijs
Beste voor volwassen mannenTaylor of Old Bond Street – Sandalwood Deodorant Spray: Deze deodorant heeft de kenmerkende geur van sandelhout. Het is geschikt voor volwassen mannen en bevat geen stoffen die hormonen kunnen verstoren. Volgens ons werkt een stick beter dan een spray, maar dat is persoonlijk. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor langdurige beschermingBiotherm Homme – Day Control 48H Deo Roll-on: Dit is een roller, geen stick of spray. Deze deo is ideaal voor wie er langer dan een dag gebruik van wil maken. Het droogt mooi op en geeft niet dat plakkerige gevoel dat sommige gelsticks hebben na het aanbrengen. >> Check laagste prijs

Wie zijn wij om deodorant voor mannen te reviewen?

Los van het feit dat wij graag producten uittesten, gebruiken we zelf ook deodorant. We weten dat je in de zomer liever wat anders dan in de winter gebruikt. Je kunt jezelf mentaal sterker maken door een geur te kiezen die bij het moment past. Een hele dure deodorant bewaar je voor speciale momenten en een goedkopere deo gebruik je voor elke dag.

Daarnaast zijn er steeds meer mensen met een gevoelige huid voor wie een goede deo vinden echt een helse klus is. Ze okselhuid reageert met uitslag of een brandend gevoel. Dat vraagt om een review.

Waarom opletten bij producten als deodorants?

Als het aan de verpakking lag, pikte je de winnaars er bij elk product zo tussenuit. Er is echter steeds meer te doen om de ingrediënten van een deodorant. Er zijn onderzoeken die aantonen dat er bepaalde bestanddelen in deodorant zitten die je hormonen overhoop kunnen gooien. Zonder dat je het wellicht weet, kan je deodorant de oorzaak zijn van bepaalde klachten die je hebt. Je koopt daarom niet alleen de aantrekkelijkste verpakking, maar kijkt naar het label en wat er in je deo zit.

Deodorant is toch gewoon deodorant? En wat dan nog?

We hebben niet het eeuwige leven. Toch zijn er mensen die helemaal niet stil staan bij ouder worden en je lichaam zo min mogelijk schade laten lijden aan alles wat je eet, drinkt, gebruikt, smeert en zo verder. Wie echter oud wil worden en dit op een gezonde manier wil doen, kan beter letten op alles dat met het lichaam in aanraking komt.

Of je het nou over luchtvervuiling in de stad hebt, groenten en fruit dat niet met pesticiden bespoten is of het smeren van een crème of deodorant op je huid; alles kan een reactie veroorzaken.

Wat belooft de deodorant fabrikant en hoe geloofwaardig is dit?

Ze zeggen allemaal dat de deodorant die zij fabriceren lekker ruikt en geen vlekken achterlaat. Geen shirts of blouses met natte plekken in de oksels, geen gele kringen die er niet meer uit te wassen zijn en een hele dag lekker ruiken en dus geen zweetlucht verspreiden. Maar helaas heb je bij de meeste merken te maken met op zijn minst een van de drie verschijnselen van een slechte deo.

De criteria bij deodorants voor mannen

Wat een goede deodorant op zijn minst voor karakteristieken moet hebben:

 • Geen vlekken die er bij het wassen niet uit te krijgen zijn
 • Geen zweetvlekken die gedurende de dag zichtbaar zijn
 • Een lekkere geur en als het een goede deo is het liefst meerdere geuren, zodat je kunt afwisselen
 • Geen (heftige) reacties met de huid veroorzaken (bijvoorbeeld alcohol, parfum, parabenen)
 • Verkrijgbaar in verschillende vormen (stick, spray, roll-on)
 • Een betaalbare prijs voor een dagelijkse deodorant (Een deo voor de speciale momenten in het jaar mag volgens ons best iets duurder zijn.)

De testfase met deodorants voor mannen: onze onderzoeksdata

Als er nieuwe merken of nieuwe geuren zijn, hoeven we weinig moeite te doen om een testteam samen te stellen. Onze interne testpool is groot genoeg om alle deodorants uitgebreid te testen. We kiezen op basis van de huidige deodorant die gebruikt wordt, welke vorm men het prettigst vindt om te testen en geur. Iedereen test op zijn minst tien deo’s en na de testperiode wordt alle informatie verzameld en een topselectie gemaakt.

De top 10 met de beste deodorants voor mannen volgens onze redactie

1. Salt & Stone – Vetiver & Sandalwood Natural Deodorant Stick

Ontzettend lekkere deodorant die ook niet eens uitdrogend is voor je huid!

Pluspunten:

 • De verpakking ziet er natuurlijk uit en heeft weinig fratsen.
 • De stick is consistent en werkt tegen zweetlucht.
 • Er zijn nog andere geuren beschikbaar, zoals Lavendel & Salie, Eucalyptus & Cedarwood, Eucalyptus & Bergamot en Sandalwood.
 • Er zitten geen stoffen die met je hormonen kunnen rotzooien.

2. Baxter of California – Citrus & Herbal-musk Aluminum and Alcohol Free Stick

De felle blauwe verpakking waarin deze deo verpakt zit, trekt meteen de aandacht.

Pluspunten:

 • Wij zijn fan van de geur van deze deodorant. Hij is fris en toch mannelijk.
 • Binnen dezelfde geurlijn is ook een body wash en aparte face wash te koop.
 • Deze deo vlekt niet.

Minpunten:

 • Ook deze deodorant is nog steeds vrij prijzig, al doe je wel lang met een stick.

3. We Love The Planet – Mighty Mint Deodorant Balsem

Bij deze deodorant is het niet zo zo zeer de kleur van de verpakking, maar wel de vorm die de aandacht trekt.

Pluspunten:

 • Het is een blikje met een crèmeachtige emulsie van ongeveer een centimeter dikte.
 • De crème smeert prima uit op de huid van de oksel.
 • De geur is anders dan bij vele andere deodorants en we vinden de geur ook lekker.

Minpunten:

 • De prijs is stukken goedkoper dan de nummer een en twee in deze top 10, maar het blikje is dan ook sneller leeg dan een stick.
 • Niet ieder lid van het testteam vond het fijn om de crème met de vingers aan te brengen op de huid. Je moet er even aan wennen.

4. Taylor of Old Bond Street – Sandalwood Deodorant Spray

Ook deze deodorant heeft de karakteristieke geur van Sandelwood.

Pluspunten:

 • Er zijn nog veel meer producten binnen deze geurlijn als je deze prettig vindt.
 • De geur is vanwege de sterkte eerder geschikt voor volwassen mannen dan voor jonge mannen.
 • Er zitten geen stoffen in de deodorant die je hormonen in de war kunnen gooien.

Minpunten:

 • Naar onze mening werkt een stick prettiger dan een spray. Die is er wel van dit merk, maar die ruikt weer niet net zo lang fris als de spray. Het is voor jou even uitproberen of de stick wel goed werkt.

5. Clinique – Dry-Form Antiperspirant Deodorant Stick

De verpakking van de producten van Clinique is altijd hetzelfde: lichtgroen met opdruk.

Pluspunten:

 • Deze deo is perfect voor wie zijn eigen eau de toilette of parfum wil gebruiken, omdat er geen specifieke geur aan de deodorant is toegevoegd. De deo kan daarom door zowel mannen als vrouwen gebruikt worden.
 • Je krijgt geen zweetplekken die zichtbaar worden in kleding.

Minpunten:

 • Bij sommige testpersonen liet de deo in donkere kleding wel witte vlokjes achter na het opdrogen van de deo. Dit is lastiger in de was te verwijderen, omdat je dit soort kleding meestal niet te warm wilt wassen.

6. Biotherm Homme – Alcholol Free Day Control Deodorant Roll-On

Dit is een roller en geen stick of spray. De verpakking is overwegend blauw met witte letters en rode details.

Pluspunten:

 • Deze deo is ideaal voor wie er langer dan een dag gebruik van wil maken.
 • De deo droogt fijn op en heeft niet (zoals sommige gelsticks) een plakkerig gevoel na het aanbrengen van de deo.

Minpunten:

 • Ook deze deo is nog best duur en zal niet voor iedereen betaalbaar zijn.

7. Dior – Sauvage Alcohol Free Deodorant Stick

Zou Johnny Depp deze deodorant in zijn rechtszaak tegen Amber Heard gedragen hebben? We zullen het waarschijnlijk nooit weten, maar lekker ruiken doet de deo wel.

Pluspunten:

 • Er zit geen alcohol in deze deodorant die de huid van je oksels kan vervelen.
 • De geur is echt fantastisch en als je ook de eau de toilette of after shave van Sauvage hebt, is je set helemaal compleet.

Minpunten:

 • Dit is de duurste deodorant in deze top 10, maar wij vinden hem wel de moeite waard. We zouden hem niet elke dag gebruiken, maar wel tijdens afspraakjes of feestelijkheden.

8. Jean Paul Gaultier – Le Male Deodorant Natural Spray

Het merk besteedt altijd veel aandacht aan de verpakking van producten. Deze deo heeft dezelfde kleuren en streepjes als het parfumflesje met de mannelijke torso.

Pluspunten:

 • De geur is heerlijk fris en niet overdreven.
 • Er is ook een stick als deo verkrijgbaar naast de spray.

Minpunten:

 • Deze deo kost bijna dertig euro, maar je krijgt daarvoor wel 150 milliliter en niet maar 50 gram stick of 75 milliliter roll-on deodorant.

9. Dove Men+Care – Clean Comfort 48H Anti-Perspirant

De verpakking trekt de aandacht door het lichtblauwe vlak op de grijze fles. Daarnaast zijn de witte of zilveren letters van groot formaat.

Pluspunten:

 • Deze deo is geweldig als je niet elke keer tientjes per deo wilt uitgeven.
 • De deo doet wat hij moet doen.
 • Er zijn nog andere geuren verkrijgbaar, zoals Extra Fresh en Cool Fresh.

Minpunten:

 • Aan de binnenkant van je donkere shirts of blouses kan wat lichte poeder achterblijven.

10. Nivea Men – Black & White Invisible Original Quickdry Anti-Perspirant

Als je op zoek bent naar een deodorant die geen vlekken op kleding achterlaat, is deze fles met zijn typische zwarte en witte helft goed herkenbaar in de schappen.

Pluspunten:

 • De prijs is ook veel gunstiger voor een dagelijkse deodorant.
 • Deze deodorant maakt echt waar wat hij belooft: je ziet geen witte vlekken op donkere kleding.

Minpunten:

 • Je hebt dan wel geen vlekken, maar deze deo zouden wij wel in onze tas meenemen als we op pad gingen. De geur is namelijk snel weg en er zijn soms toch zweetvlekken in kleding zichtbaar.

De top 3 met beste deo voor mannen volgens ons lezerspannel

1. Santal Salt & Stone – Natural Deodorant Sandalwood

In deze deo voor mannen zit geen rotzooi verwerkt zoals dat bij vele andere deo’s wel het geval is. Hierdoor kun je minder huidreacties krijgen en komen er minder hormonale verstoringen voor in het lichaam.

Pluspunten:

 • Minder hormonale verstoringen kan bijvoorbeeld betekenen dat je zonder medische toestanden kinderen kunt krijgen of geen lichamelijke klachten hebt door de alcohol of aluminium die meestal wel in deodorant verwerkt is.
 • Behalve deze gezondere deo, vinden we hem ook nog eens heel lekker ruiken op de redactie. Vind je deze geur iets te sterk? Dan zijn er ook nog andere kruidige variaties, zoals lavendel en salie, eucalyptus en cedarwood of bergamot en eucalyptus. Ze hebben allemaal hele natuurlijke geuren en wij vinden het allemaal toppers.

Minpunten:

 • Niet iedereen vindt een deo stick even fijn in het gebruik. Het kan even wennen zijn.
 • De prijs is wel wat hoger, maar dat moet je er dus voor over hebben om niet met de massa chemisch samengestelde deo’s mee te gaan.

2. Dior – Sauvage Deodorant Spray

Zelfs tijdens de rechtszaak tegen Johnny Depp is de reclame voor deze geur gewoon doorgegaan en dat wil wat zeggen over de intens heerlijke geur van Sauvage.

Pluspunten:

 • De deo past goed bij de eau de toilette of parfum van Sauvage (voor als je die ook hebt) en ondersteunt de geur prima gedurende de dag.
 • De spray is goed te verspreiden onder de oksels, maar ook als bodyspray te gebruiken.

Minpunten:

 • Ook deze deo is wat duurder dan gemiddeld. Wie zich dit soort deo’s niet elke dag kan veroorloven, koopt er eentje voor die speciale avonden uit of die eerste date. Het is namelijk wel een ontzettend speciale geur die iemand zeker zal onthouden na een eerste ontmoeting.

3. Nivea Men – Black & White Invisible Fresh

Deze deo is ideaal als je geen witte vlekken op donkere kleding wilt.

Pluspunten:

 • Normale deo laat een wit laagje of een waas achter op het lichaam en als je dan een donkerblauw of zwart shirt aandoet, kan dit strepen of vlekken geven. Het kan zelfs gebeuren op het moment dat je gaat zweten en de deo via het zweet in aanraking komt met de stof.
 • Deze deo droogt extra snel, waardoor je ook sneller je kleding kunt aantrekken en niet langer dan nodig hoeft te wachten.
 • Dit is de goedkoopste mannen deodorant in deze top 3.

Minpunten:

 • In deze deo zit wel aluminium verwerkt en door de butaan verpakking is dit een minder milieuvriendelijkere deo dan die op nummer 1.

Beste uit de test volgens andere organisaties

Wanneer het testpanel van Runnersworld een vergelijkingstest doet, weet je dat het goed zit met de deodorants die in de toplijst terechtkomen. Alle deelnemers sporten regelmatig en weten daarom hoe belangrijk het is dat zweet het lichaam uitkan en een goede deo helpt deze geurtjes te verhelpen.

Er zijn allerlei onderzoeken die aantonen dat bepaalde stoffen in deodorant niet goed voor het menselijk lichaam zouden zijn. Volgens Kassa kun je van deodorant smeren echter geen kanker krijgen. Wel zegt de Consumentenbond dat bepaalde bestanddelen (in deodorant of andere lichaamsverzorgingsproducten) voor (een hogere mate van) onvruchtbaarheid kunnen zorgen.

De Consumentenbond geeft ook aan dat bij een zelfde product dat voor zowel de man als de vrouw op de markt verkrijgbaar is, het product voor mannen meestal duurder is. Als je op de centen moet letten, kun je dus net zo goed bij het schap voor de vrouw gaan snuffelen welke geur je prettig vindt.

Beste mannen deodorant getest bij Consumentenbond, Kassa of Radar

Radar geeft aan dat er lang niet altijd gezonde bestanddelen in lichaamverzorgingsproducten zoals een deodorant zitten. Blijkbaar accepteren we dat met zijn allen toch, want het wordt nog steeds goed verkocht. Ook de Consumentenbond gaat in op schadelijke stofjes die in deo zitten. Je kunt kijken of jouw deo op deze lijst staat en wat er eventueel mis mee is.

Het artikel van Kassa gaat over deo voor vrouwen, maar toch kan dit interessant zijn. Er is namelijk niet bewezen dat het sprayen of smeren met een bepaalde deo ervoor kan zorgen dat je je daarna minder hoeft te scheren om okselbeharing te verminderen.

Dit zegt Radar over alternatieven voor Spuitfles Deodorant

Radar belicht de zorgen rondom spuitfles deodorants, waaronder mogelijk schadelijke ingrediënten zoals aluminium en hormoonverstorende stoffen. Als alternatieven worden zeepjes met natuurlijke ingrediënten, deodorant-sticks van aluin, zelfgemaakte deodorants, en biologische deodorant-sticks aangedragen. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Deodorantmerk Nuud

BNNVARA’s Kassa kritiseert de angstmarketing van deodorantmerk Nuud, dat beweert veiliger te zijn dan traditionele deodorants en zelfs eetbaar. Experts weerleggen Nuud’s claims over de gevaren van aluminium in deodorants en de vermeende link met borstkanker, noemend de marketingstrategie van Nuud “onethisch”. Het artikel benadrukt de wetenschappelijke consensus dat de opname van aluminium door de huid minimaal is en niet tot borstkanker leidt. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Tot slot nog dit

Het liefst zouden we iedereen aan de deo zien die onschadelijk is voor het lichaam, maar helaas kan de prijs je tegenhouden en dat is ook begrijpelijk. Wel moet je – als je het toch een kans geeft – eens testen hoeveel langer je met een stick doet. Sprayen lijkt dan namelijk misschien wel goedkoper, maar je bent ook veel sneller door de spray heen.

Kortom

Weet je eenmaal welke deo bij jou goed werkt, dan zit je voor de rest van je leven goed.