Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste crèmes tegen pigmentvlekken in het gezicht

Niemand zit te springen op pigmentvlekken… Het is niet zo dat ze altijd enorm opvallen, maar zelf hoef je maar in de spiegel te kijken en je oog wordt meteen naar de donkere vlekjes getrokken. Ze ontstaan tijdens het ouder worden, maar ook als je in je jeugd veel last van acne hebt gehad, kun je op latere leeftijd worstelen met littekens die in de zon donkerder kleuren dan de rest van je huid. Pigmentvlekken voorkomen kan niet altijd, maar behandelen is gelukkig wel mogelijk.

Zoeken naar een werkende crème tegen pigmentvlekken in gezicht en hals

Ik raakte eigenlijk pas in pigmentvlekken geïnteresseerd toen een collega vertelde hoe ze hier tegen gevochten heeft. Haar zelfvertrouwen raakte zo beschadigd, dat ze liever niet meer de deur uitging. Overal waar ze heenging zonder een laag make-up, draaiden mensen hun hoofden om nog eens naar de vlekken in haar gezicht te kijken. In de kou kleurden de vlekken vaak van bruin naar rood en dat maakte het alleen nog maar erger. Het was geen fijne tijd voor haar en ik voelde met haar mee.

Onze top keuze pigmentvlekkencrème

De meest effectieve en betaalbare pigmentvlekkencrème is die van Nivea. Hij haalt de vlekjes niet weg, maar brengt een dun laagje verlichtende crème aan, waardoor vlekjes minder snel opvallen. Een andere topper is Remescar met het Repairing Serum. Ook dit serum verwijdert geen vlekjes, maar het beschermt ze wel extra tegen UV-stralen waardoor ze niet nog donkerder worden.

Snel overzicht: Deze pigmentvlekkencrèmes raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor hoge SPF beschermingNiveau Cellular – Luminous Anti Spot Day Fluid – SPF 50: Deze crème is uniek door zijn hoge SPF 50 bescherming. De lichte abrikozenkleur van de crème licht de huid op, waardoor de aandacht meer naar de helderheid van de huid gaat dan naar eventuele vlekjes. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor het versterken van de huidRemescar – Repairing Serum with Vitamin C: Dit serum met vitamine C is speciaal ontworpen om de huid te verstevigen. Hoewel het misschien niet een duidelijk effect heeft op het verminderen van pigmentvlekken, waarderen we het feit dat het de algehele stevigheid van de huid verbetert. >> Check laagste prijs
Beste luxe optieShiseido – White Lucent Brightening Gel Cream: Deze lichtroze en ietwat doorzichtige crème geeft de huid een mooie glans dankzij de kleine parelmoerdeeltjes. Hierdoor worden de vlekjes minder opvallend. Het is wel de duurste pigmentvlekkencrème op onze lijst, maar we vinden de luxueuze uitstraling en het verzorgende gevoel dat het geeft, de prijs waard. >> Check laagste prijs

Waarom pigmentvlekkencrème reviewen?

Ik was onder de indruk van het verhaal van die eerder genoemde collega en ging daarna letten op het gedrag van mensen in het openbaar. Je zag mensen met littekens of pigmentvlekken die er niet om gaven en er ook geen laag make-up over smeerden, maar diegenen die wel vlekken hadden en dit wilden maskeren, kon je er niet altijd uitpikken. Dat blijkt dan toch de goede werking van crème of make-up te zijn. Wat je niet ziet, kun je ook niet ontdekken.

Waarom kritisch naar de ingrediënten van crèmes tegen pigmentvlekken kijken?

Niet alle bestanddelen hebben altijd een positieve reactie met de huid. Zo kunnen er bepaalde zuren in een crème verwerkt zijn waar jouw huid alleen maar agressief op reageert. Je vlekjes worden na juist roder in plaats van rustiger op te gaan in de rest van de kleur van de huid. Andere crèmes zien er misschien wel oké uit, maar je merkt dat deze niet genoeg vocht inbrengt waardoor je huid begint te trekken. Dat is ook niet prettig. Een fabrikant kan je overigens niet altijd vertellen hoe jouw huid reageert.

We zijn sceptisch en we blijven sceptisch als het om pigmentvlekkencrème gaat

Natuurlijk weten wij ook dat fabrikanten van alles kunnen beloven om hun targets te halen. Goed reclame maken en een flink budget voor marketing hebben, lijkt voor een merk vaak belangrijker te zijn dan het effect van een product. Deze bedrijven zijn vergeten waarom ze iets maken en stellen winst boven de mens. Bij pigmentvlekkencrème moeten we helaas concluderen dat heel veel crèmes helemaal niks voor de huid en tegen pigmentvlekken doen.

De criteria bij crème tegen pigmentvlekken

Laten we voorop stellen dat pigmentvlekken door een crème niet weg te halen zijn. Experts geven aan dat dat alleen met een laserbehandeling kan. Soms kan een chemische peeling van de huid ietsje helpen. Dat gezegd hebben, heeft niet iedereen geld voor laserbehandelingen of chemische peelings. Je gaat dan op zoek naar het beste product dat wel binnen je budget past. We keken naar de volgende karakteristieken:

 • Effect – Is er verschil na het aanbrengen van een crème?
 • Dichtheid crème – Is deze prettig uit te smeren?
 • Vochtigheidsgraad – Trekt de crème goed in de huid? Is hij niet te vettig, maar wel voedend genoeg?
 • Geur – Sommige middeltjes ruiken wat sterk.
 • Prijs – Wat krijg je voor welke prijs en hoeveel effect bereik je ermee?

Hoe we pigmentvlekkencrème getest hebben – de uitkomst van ons onderzoek

Om iets zinnigs over crème tegen pigmentvlekken te zeggen, hebben we een testgroep bij elkaar geroepen die een aantal crèmes voor ons wilde uitproberen. Niemand is gedwongen alle crèmes te gebruiken of een crème te pakken die hij niet wilde. Sommige testpersonen hebben het na een week al opgegeven, omdat de crème zo weinig deed. Anderen hebben het effect langere tijd gemeten.

De top 10 met beste pigmentvlekkencrèmes

1. Niveau Cellular – Luminous Anti Spot Day Fluid – SPF 50

De crème is een hele lichte abrikozenkleur.

Pluspunten:

 • De crème laat de rest van de huid oplichten en dit trekt daardoor meer de aandacht dan de nog (iets minder) zichtbare vlekjes.

Minpunten:

 • Mensen met pigmentvlekken en een gevoelige huid reageerden helaas niet fijn op deze pigmentvlekkencrème.

2. Remescar – Repairing Serum with Vitamin C

Het serum beweert de huid te repareren.

Pluspunten:

 • Het serum verstevigt de huid wel en het smeert goed in.

Minpunten:

 • Er is niet echt een duidelijk effect als het om het verminderen van de pigmentvlekken gaat.

3. Shiseido – White Lucent Brightening Gel Cream

De crème is heel licht roze en een beetje doorzichtig.

Pluspunten:

 • De huid in je gezicht glanst door de kleine parelmoerdeeltjes in de crème. Dit trekt meer de aandacht in plaats je vlekjes.

Minpunten:

 • Het is wel de duurste pigmentvlekkencrème in deze top 10.

4. Biodermal – Pigment Crème – SPF 15

De crème is licht van kleur en gaat op in je huidskleur.

Pluspunten:

 • De crème voelt prettig aan in het gezicht en hij voedt goed.

Minpunten:

 • Er is echter geen teken dat de vlekjes vervagen.

5. La Roche-Posay – Pigmentclar Daily Mouisturiser for Even Skin Tone – SPF 30

De lichtgekleurde crème werkt tegen pigmentvlekken en een doffe, grijze huid.

Pluspunten:

 • De kleur in de crème maakt de huid wat egaler en frisser van kleur.

Minpunten:

 • De vlekken verdwijnen niet door de kleur, maar ze vallen wel ietsje minder op.

6. Natura House – White Perfection – Super Intensive Concentrate Anti-Brown Spots

Deze crème breng je niet over het hele gezicht aan als een dagcrème, maar alleen plaatselijk.

Pluspunten:

 • De crème kun je makkelijk op je vlekjes aanbrengen.

7. Biodermal – Pigment Serum

Biodermal heeft behalve Pigment Crème ook Pigment Serum.

Pluspunten:

 • Het serum breng je aan onder de crème.
 • Je gebruikt het serum over de hele huid en niet alleen op de vlekjes.

Minpunten:

 • Pas na 8 weken zou je resultaat zien. Ons testpanel heeft het middel niet zo lang achter elkaar gebruikt samen met de crème.

8. Macrovita – Lightening Cream – Ideal for skin with discolorations

Deze crème werkt als een peeling.

Pluspunten:

 • Er zitten geen parabenen in de Lightening Cream.

Minpunten:

 • Testpersonen geven aan dat je de peeling langdurig moet gebruiken en als je logisch nadenkt, is dat natuurlijk ook niet vreemd. Die vlekjes zijn ook niet in een week ontstaan en gaan dus ook niet in een week weg.

9. Garnier SkinActive – Vitamin C Brightening Serum

Dit is een doorzichtig serum, iets vloeibaarder dan gewone crème.

Pluspunten:

 • Het serum smeert fijn uit over het gezicht en de hals.
 • De vlekjes vallen minder op en dat is waarschijnlijk omdat de zon er minder bij kan komen.

Minpunten:

 • Dit product lijkt beter voor de jongere dan de rijpere huid met pigmentvlekken te werken.

10. Vichy – LiftActiv B3 Serum

Ook dit is een doorzichtig serum.

Pluspunten:

 • Het serum trekt goed in de huid en is niet vettig.
 • Er ligt geen laagje op de huid.

Minpunten:

 • Testpersonen geven eerder aan dat hun rimpels wat minder lijken dan dat de pigmentvlekken minder donker zijn.

Beste uit de test volgens ervaringsdeskundigen

Volgens het Nationaal Huidcentrum zijn er maar weinig crèmes die echt doen wat ze beloven. Behandeling met laser of peeling kan wel verschil maken. Op de website van Kassa heeft iemand met pigmentvlekken om ervaringen gevraagd en hier kwamen maar weinig positieve reacties op pigmentvlekkencrèmes.

De Consumentenbond geeft vooral aan dat een potje met pigmentvlekkencrème (net als andere crèmes) snel in kwaliteit verslechtert doordat je er elke keer met je vinger ingaat. Je kunt dus beter een losse applicator of lepeltje gebruiken dat je na gebruik telkens weer schoonmaakt.

Radar geeft verder aan dat pigmentvlekkencrèmes met een zonnefactor niet altijd voldoende bescherming bieden tegen de zon en dat je alsnog een zonnebrand zou moeten smeren om het effect van de zon te beperken.

Dit zegt Radar over de beste crèmes tegen pigmentvlekken

Radar adviseert dat voor het behandelen van pigmentvlekken in het gezicht, producten met vitamine A en zoethoutwortelextract effectief zijn omdat deze ingrediënten de huid lichter maken en extra melanine laten vervagen. Regelmatig gebruik van zonnebrandcrème is ook cruciaal om nieuwe pigmentvlekken te voorkomen. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over ingrediënten in crèmes tegen pigmentvlekken

BNNVARA’s Kassa bevestigt dat het gebruik van een moisturizer zowel ’s ochtends als ’s avonds goed is voor de huid, met name als deze actieve ingrediënten bevat die de huid kunnen kalmeren of pigmentvlekken kunnen oplichten. Onderzoeksarts Ultee benadrukt de effectiviteit van stoffen zoals hyaluronzuur, niacinamide, vitamine C, vitamine E, en zoethoutwortelextract bij het behandelen van pigmentvlekken, waardoor ze minder zichtbaar worden. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Wat nu?

Als je pigmentvlekkencrèmes nog steeds een kans wilt geven of voor de betere behandelmethoden geen geld hebt, raden we je aan te kijken of er proefmonsters te krijgen zijn. Zo kun je in ieder geval kijken of je huid geen allergische reactie op de crème heeft. Of de pigmentvlekken er minder door worden, zul je pas merken nadat je het middel een tijd gebruikt hebt.

Afronding

Vergeet vooral niet een goede zonnebrandcrème in huis te halen en bij je te hebben als je op pad gaat. Soms wordt je ineens verrast door een zonnetje en dan wil je er optimaal van genieten. Wie goed voorbereid wil zijn, smeert het gezicht, de hals, het decolleté en op zijn minst de handen in met een goede factor.