Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste crème voor de (extreem) droge huid

Ken je dat gevoel dat je een crème smeert en nog steeds zo’n trekkerig en jeukerig gevoel hebt? Niks dat je probeert lijkt te helpen en het voelt alsof je huid je in de steek laat. Het moet toch wel lukken om iets te vinden dat je huid tot rust brengt en waardoor die gevoed en gezond aanvoelt? Veel merken hebben hiervoor speciale crèmes op de markt gebracht. Ze zijn meestal iets duurder dan de gewone crème binnen het assortiment, maar daarvoor mag je ook iets extra verwachten.

Overschakelen van een gewone crème naar een crème voor de droge huid

Een paar jaar geleden begin ik vooral in de winter last te krijgen van mijn huid. In de zomer was er geen vuiltje aan de lucht. Ik kon met blote armen, benen en gezicht in de zon en ik had geen jeuk of andere verschijnselen. In de herfst begon het dan de kriebelen. Eerst mijn ellebogen, daarna mijn onderbenen en als laatste mijn gezicht. Het kwam waarschijnlijk ook door de verwarming die aan moest en de lagere luchtvochtigheid in huid en op mijn werkplek. Ik had een droge huid gekregen.

Onze topper voor de (extreem) droge huid

Wie niet aan de centen hoeft te denken, is goed af met de crèmes van La Mer (The Revitalizing Serum), Clinique (Moisture Surge Intense) en Clarins (Hydra-Essentiel). Ze hebben beiden een voedende crème die de huid weer gerust stelt.

De betaalbare optie is Weleda (Balancerende dagcrème), Eucerin (Urea verzachtende gezichtscrème) en Bepanthen (Verzorgende crème).

Snel overzicht: Deze crèmes voor (extreem) droge huid raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor betaalbare verzorgingBepanthen – Verzorgende Crème: Dit product is uitstekend geschikt voor mensen met een droge huid en de prijs-kwaliteitverhouding is indrukwekkend. Het trekt snel in de huid en werkt op diverse droge lichaamsdelen, wat de huid aanzienlijk verbetert. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor vochtinbrengingWeleda – Balancerende Dagcrème: Deze crème is verrijkt met iris, wat bekend staat om zijn vochtinbrengende eigenschappen. Het product is niet vettig en kan daarom ook bij een normale huid worden gebruikt. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor langdurige hydratatieClinique – Moisture Surge Intense: Deze crème belooft 72 uur te hydrateren, wat vooral gunstig is voor mensen met een extreem droge huid. Hoewel sommige testers de geur wat minder prettig vonden, waren ze over het algemeen tevreden met hoe goed de crème aanvoelde. >> Check laagste prijs

Waarom crèmes voor droge huid reviewen?

Zelfs als je geen ruim budget voor persoonlijke verzorging hebt, moet het mogelijk zijn om van je droge huid af te komen. Wij vinden het jammer om mensen te zien die een pot Nivea Original voor hun hele lijf gebruiken. Er is niks mis met Nivea, maar voor sommige delen van het lichaam mag je de lat iets hoger leggen. Je zult het ook aan je huid merken. Een (te) vette crème laat namelijk een glimmende laag achter. Een echte voedende crème trekt mooi in en laat je weer stralen.

Waarom selectief zijn bij een crème tegen droge huid?

Wanneer je een normale huid hebt, weet je niet beter en probeer je gewoon een crème, maar nu heb je al last van een droge en geirriteerde huid en dus moet je oppassen met wat je erop smeert. Zit er een verkeerd ingrediënt in? Dan kan je huis nog meer overstuur raken. Je krijgt rode vlekken, huiduitslag of kleine littekens vallen ineens meer op. Je pakt niet zomaar iets en begint te smeren.

Merken spelen hier overigens handig op in, want in elke reclame heeft diegene die de crème gebruikt al een stralende huid. Als je al een situatie voorgeschoteld krijgt die voor en na laten zien, is het vaak gefotoshopt. Je weet eigenlijk niet meer wat een product nou werkelijk voor je kan doen. Vandaar deze review.

Is er bij een crème voor droge huid wel verschil met andere crèmes?

Als je er zeker van wilt zijn dat je niet voor de gek gehouden wordt door de fabrikant, moet je je zintuigen gebruiken. Het ruiken, zien en voelen van een crème vertelt je genoeg. Aan een voedende crème zijn vaak andere ingrediënten toegevoegd en dit moet je kunnen ruiken als je de normale crème en de crème voor (extreem) droge huid naast elkaar ruikt.

Daarnaast gebruik je je ogen: smeer een beetje van beide crèmes als proef op je hand. Links de gewone, rechts de voedende crème. Is de crème rechts iets dikker van substantie? Hoe trekt hij in? Dan kijk en voel je wat het effect is van beide crèmes en weet je of je voor de gek gehouden wordt.

Wat garandeert de fabrikant van crèmes tegen droge huid?

Natuurlijk beloven ze allemaal verbetering van de huid. Ze zeggen dat je huid opknapt, er gezonder uitziet en zijn natuurlijke uitstraling weer terugkrijgt. Maar jij weet wel beter als je alweer het zoveelste potje uitprobeert omdat beloftes niet waargemaakt worden. Je bent een fortuin aan tubes en potjes kwijt, voordat je met je droge huid gevonden hebt wat jou echt helpt.

De criteria waar we bij deze review over crèmes tegen droge huid op gelet hebben

Volgens ons zijn de belangrijkste aspecten de volgende:

 • Werking – Als de crème te veel intrekt, te dik erop blijft liggen, niet zacht aanvoelt of reacties met de huid veroorzaakt, heb je er niks aan.
 • Geur – Over het algemeen wil je een lekker ruikende crème, maar bij ernstige droge huid blijken testpersonen het minder erg te vinden als er een meer medische geur aan de crème zit.
 • Prijs – De prijs van een goede voedende crème die doet wat hij moet doen, mag best iets hoger zijn dan normaal.
 • Kleur – Is het een doorzichtige emulsie, of zit er een licht kleurtje in de crème dat de huid een gezonde gloed geeft?

Hoe we crèmes tegen (extreem) droge huid getest hebben: onze testgegevens

We hebben een ruim assortiment crèmes speciaal voor de droge en intens droge huid aangeschaft en met een testpanel uitgeprobeerd. Ook hebben we met inhoudelijke vragen – bijvoorbeeld over een bijzonder ingrediënt dat we bij de meeste andere crèmes niet aantroffen – contact gehad met de  klantenservice van diverse merken. Met een telefoontje of e-mail kregen we direct door hoe er met onze vragen omgegaan werd en of het antwoord bevredigend was.

De top 10 met beste crèmes tegen droge huid

1. Bepanthen – Verzorgende Crème

Bepanthen is specialist in verzorgingsproducten voor mensen met een afwijkende huid. Iedereen die niet met een normale crème uit de voeten kan, vindt wel iets bij dit merk dat werkt.

Pluspunten:

 • De prijs van dit product valt reuze mee.
 • De crème trekt prettig in de huid.
 • Crème werkt op diverse lichaamsdelen die (erg) droog aanvoelen en de huid verbetert aanzienlijk.

2. Weleda – Balancerende Dagcrème

Aan deze crème is Iris toegevoegd en deze zorgt voor vochtinbrengende eigenschappen.

Pluspunten:

 • De crème is niet vettig en kan daarom ook bij een normale huid gebruikt worden.
 • De crème is betaalbaar.

Minpunten:

 • Wie niet alleen een droge, maar ook een snel geïrriteerde huid heeft, zal merken dat er in deze crème te veel parfum zit. De huid reageert hierop al snel.

3. Clinique – Moisture Surge Intense

Deze crème belooft 72 uur te hydrateren.

Pluspunten:

 • De testpersonen hebben niet 72 uur tussen elke behandeling gewacht en gewoon dagelijks na het reinigen van het gezicht de crème aangebracht.
 • De crème voelde goed aan.

Minpunten:

 • Niet elk testlid vindt de geur van deze crème prettig. Er zit een beetje een zure lucht aan.

4. Clarins – Hydra-Essentiel

Deze crème van Clarins is speciaal bedoeld voor de zeer droge huid.

Pluspunten:

 • Crème trekt lekker in de huid en het voelt niet alsof er een vettige laag op blijft liggen.
 • Hij glimt niet en de huid voelt weer veerkrachtig aan in plaats van trekkerig.

Minpunten:

 • De prijs ligt wel stukken hoger dan bijvoorbeeld de crèmes van Bepanthen en Weleda.

bol.com/nl/nl/p/clarins-hydra-essentiel-rich-cream-very-dry-skin-dagcreme-50-ml/9200000074105413/?bltgh=qhtgDns1XvGkkaTLRGlIAA.gdlMnyea58U-foGqiP1F8A_0_13.27.ProductTitle

5. Vichy – LiftActiv Supreme dagcrème

De crème is gericht op een droge huid, maar werkt ook tegen rimpels.

Pluspunten:

 • De crème lijkt bij het opsmeren wat dik, maar de huid neemt de crème ietsje later toch goed op. Hij is zeker niet vettig.
 • De huid voelt echt beter aan na een paar dagen gebruiken.

Minpunten:

 • Sommige testpersonen met een zeer droge huid geven aan dat ze meer van de crème nodig hadden om hetzelfde effect te bereiken. De pot gaat dan sneller leeg en dat maakt de crème wel een stuk prijziger.

6. Eucerin – Verzachtende gezichtscrème

Aan deze crème is 5% ureum toegevoegd.

Pluspunten:

 • De crème is ook geschikt voor de huid met bijzondere eigenschappen, zoals psoriasis of eczeem.
 • De crème trekt lekker snel in, al is dat voor de testpersonen niet het belangrijkste aan de crème.
 • Er is geen parfum toegevoegd en dat verklaart ook waarom er weinig huidreacties op zijn.

7. Kiehl’s – Ultra Facial Cream

Ondanks het feit dat deze crème voor alle huidtypen bedoeld is, werkt hij goed bij een droge huid.

Pluspunten:

 • De crème ruikt prettig en doet wat je verwacht van een voedende crème.

Minpunten:

 • De prijzen van deze crème schommelen nogal. Als je deze crème wilt blijven gebruiken, doe je er goed aan om goed op aanbiedingen te letten.

8. Rituals – The Ritual of Namasté 24H Hydrating Gel Cream

Deze geleiachtige crème werkt hydraterend voor de huid.

Pluspunten:

 • Het is een lichte crème die goed intrekt en een droge huid verbetert.
 • Je hebt navulverpakkingen die je in je eerste pot kunt plaatsen en het merk is daarmee iets milieuvriendelijker dan anderen.
 • Het product is geschikt voor veganisten.

9. La Mer – The Revitalizing Hydrating Serum

Dit is geen echte crème zoals de anderen in deze top 10, maar een serum.

Pluspunten:

 • Het product werkt bij een droge huid en de huid voelt zacht en verzorgd aan.

Minpunten:

 • Dit is de duurste crème in deze lijst.

10. Bobbi Brown – Hydrating Face Cream

Bobbi Brown heeft niet alleen een prachtige make-up lijn, maar ook verzorgende producten voor de huid.

Pluspunten:

 • De crème is licht en heeft geen kleur.
 • De crème voedt de huid echt en hierdoor ziet hij er gezonder uit.

Minpunten:

 • Deze crème is niet zo duur als de nummer negen in deze top 10, maar het is nog steeds best een prijzige crème.

Beste uit de test volgens de Consumentenbond, Kassa en Radar

Volgens de dermatoloog die in een artikel van Radar aan het woord is, kun je tegen een droge huid net zo goed vaseline gebruiken. Dat kan voor veel droge plekken op het lichaam een goede oplossing zijn, maar wij denken dat dit niet goed voor de huid in het gezicht werkt. Een tweede artikel van Radar gaat in op specifieke ingrediënten en welke je met een droge huid beter kunt vermijden.

De Consumentenbond besteedt aandacht aan potjes met crème en dat je vinger er elke keer indoen niet goed is voor de crème die erin zit. Wij raden aan een losse applicator te kopen of – als je krap bij kas zit – een lepeltje te gebruiken dat je uit de keuken kunt missen en telkens weer schoon kunt maken.

Kassa heeft ook nog een belangrijk advies. Veel mensen gebruiken in de zomer namelijk een crème met aloë vera, omdat deze zo lekker verkoelt. Bij het omgaan van het seizoen moet je dan ook je potje crème vervangen, want dit bestanddeel droogt de huid in de koude maanden juist uit.

Dit zegt Radar over verzorging van de droge huid in koude maanden

Radar benadrukt het belang van goede verzorging voor de droge huid tijdens de koude maanden, vooral voor gebieden zoals handen en ellebogen. Dermatoloog David Njoo adviseert minder vaak en minder warm te douchen om de natuurlijke vetten van de huid te behouden en stelt voor om flink te smeren met bodylotion, specifiek met ingrediënten zoals glycerine en filaggrine voor hydratatie en versteviging van de huid. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over voorkomen van uitdroging bij veelvuldig handen wassen

BNNVARA’s Kassa deelt zes tips om uitdroging van de huid door veelvuldig handen wassen te voorkomen. Het advies omvat het gebruik van milde zeep en het belang van het invetten van de handen na het wassen met vette crèmes of vaseline. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Afsluiting

Toe aan een nieuwe crème voor je (extreem) droge huid? Kijk of je voor de aanschaf van een andere crème ergens een laagje op je hand kunt aanbrengen om hem te testen.