Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste calcium tabletten – voor botten en tanden

Zowel je tanden als je botten zijn in optimale vorm als je voldoende calcium binnen krijgt. Zoals je verderop in deze review zult lezen, hangt de staat van je tanden en boten vooral af van hoeveel calcium je als kind en jongvolwassenen binnen hebt gekregen. Had je toen te weinig en begin je nu met het slikken van calcium tabletten? Dan kun je zelfs een negatief effect bereiken met je acties. Daarom in deze review meer over calcium tabletten.

Raadpleeg alléén je huisarts en neem niks aan van websites

Er is géén wetenschappelijk bewijs voor de werking van dit product. Er zijn geen goede effecten waar te nemen wanneer je dit product gebruikt. Sterker nog: het kan schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid als je het verkeerd gebruikt. Je mag van geen enkele bron, website of expert advies aannemen, dus ook niet van ons. De enige website die feitelijk juiste informatie geeft, is de European Food Safety Authority. Wij raden dit product dus niet aan en geven slechts informatie en meningen. Volledige disclaimer.

Zoeken naar calcium tabletten voor de aanvulling van een tekort

Calcium tabletten zijn helemaal hip op dit moment. Je ziet op de televisie ineens ook veel meer tabletten en poeders voor vitaminetekorten voorbij komen, terwijl dat jaren geleden een stuk minder was. Het lijkt een markt te zijn geworden waar meer spelers zich op willen begeven. Daarbij komt dat we vaak liever iets lijken te willen kopen en slikken, dan dat we echt moeite willen doen om de oorsprong van het probleem aan te pakken. Toch ligt daar een kans voor veel mensen.

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor slikcomfortLucovitaal – Kalk & Bot formule met oesterkalk, calcium, vitamine D2 en K: Deze tabletten van Lucovitaal bevatten niet alleen calcium, maar ook vitamine D2 en K. De verpakking bevat 100 tabletten. >> Check laagste prijs
Beste mineraal complexGolden Naturals – Calcium, Magnesium en Zink: Dit supplement van Golden Naturals is een uitstekende keuze, omdat het calcium, magnesium en zink combineert in één tablet. De pot bevat 90 tabletten. Wij waarderen het dat dit supplement geschikt is voor verschillende dieetbehoeften. >> Check laagste prijs
Beste met vitamine DDavitamon – Calcium met vitamine D3: Davitamon biedt 60 kauwbare tabletten met een prettige pepermuntsmaak. Wij vinden dit een geweldige optie voor mensen die moeite hebben met het doorslikken van tabletten, omdat je ze gewoon kunt kauwen. De toegevoegde smaak is een leuke bonus. >> Check laagste prijs

Als je dan toch calcium tabletten wilt slikken

Kijk niet alleen naar de hoeveelheid calcium die je binnenkrijgt, maar ook naar vitamine K2. Laat je vooral niet alleen door een mooie of aantrekkelijke verpakking verleiden, want dat zegt niks over het goedje in de verpakking. Je moet het label checken en het liefst ook exact weten waar je tekort aan hebt en of een calcium tablet die je op het oog hebt hier ook iets in kan betekenen.

Waarom calcium tabletten vandaag reviewen?

Wij maken ons een beetje zorgen over het gemak waarmee je voedingssupplementen kunt kopen. Je loopt een willekeurige winkel binnen en je kunt bijna overal vitaminen kopen zonder dat je weet of je ze wel nodig hebt. Bij de kassa kan iemand wel aan je vragen of je nog vragen over het product of de werking hebt, maar hoeveel mensen stellen dan ook werkelijk een vraag?

De meesten denken dat ze zelf wel weten waar ze behoefte aan hebben en willen geen bemoeienis of advies van het winkelpersoneel. Zij hebben immers ook geen dokters- of diëtistenopleiding gevolgd als basis voor hun kennis over vitaminen. Bij een apotheek verwacht je dit weer wel, maar daar willen ze ook vooral verkopen waar ze de meeste winst op maken. Het blijft lastig.

Waarom je niet alleen naar de calcium tablet, maar ook kritisch naar jezelf moet kijken

Een fabrikant doet waar hij goed in is en dat is de markt verkennen en daarop inspelen, of juist een nieuwe markt bedenken en daarbij vraag creëren. Als mens trappen we er maar al te graag in en kiezen we voor gemak. Vaak kan een ander eetpatroon en meer beweging echter veel meer doen dan het slikken van een voedingssupplement. Volgens de experts zou je eerst beter eens kijken naar je koelkast, voorraadkast en beweegritme, voordat je je beurs opentrekt voor allerlei middeltjes.

Wij blijven argwanend t.o.v. de vele reclames voor calcium tabletten en andere vitaminen

Er hoeft helemaal niks mis te zijn met een bepaald voedingssupplement en als je een tekort hebt en een deskundige geeft aan hoe je dit tekort op kunt vangen, zijn wij daar natuurlijk niet op tegen. Wat ons stoort is hoe snel en makkelijk je iets in huis haalt wat ook kwaad kan doen. Wat veel mensen namelijk niet weten is dat te veel van een bepaalde vitamine binnenkrijgen schadelijk kan zijn voor je lichaam. Dan ben je nog verder van huis dan je dacht en krijg je er andere problemen bij die misschien niet meer op te lossen zijn.

Waar op letten bij calcium tabletten?

Wat wij belangrijk vinden, is dat je voordat je besluit iets te gaan slikken (zonder hierbij een huisarts of diëtist te betrekken) alles eraan gedaan hebt om op natuurlijke wijze je calciumtekort aan te pakken. Zoek uit waar calcium inzit en of je dit elke dag voldoende binnenkrijgt. Ga op een andere manier boodschappen doen als je weet dat er in bepaalde producten voldoende calcium zit waardoor je geen supplementen hoeft te kopen.

Krijg je je tekort niet zelf opgelost en adviseert ook de deskundige een voedingssupplement? Dan zijn er richtlijnen om rekening mee te houden:

 • Het is de combinatie van bepaalde vitaminen die zorgen voor de opname en werking van andere vitaminen in het lichaam.
 • Een verpakking zegt niets over de inhoud.
 • Reclames op televisie zijn voor de verkoopcijfers en niet om burgers beter te maken.

Hoe we calcium tabletten getest hebben voor deze review

Voor deze review zijn we geen speciaal team gaan samenstellen dat tabletten moest gaan slikken. Dat vonden we wat ver gaan en zelfs een gevaarlijke test. In deze review zijn we daarom op zoek gegaan naar mensen die reeds calcium tabletten slikken en die ook een aanmerkelijk verschil ten opzichte van daarvoor merken.

De top 10 met de beste calcium tabletten

1. Lucovitaal – Kalk & Bot formule met oesterkalk, calcium, vitamine D2 en K

In deze verpakking zitten 100 tabletten.

Pluspunten:

 • Op de verpakking staat de echte afmeting van de tablet, zodat je zonder de pot te hoeven openen weet of je die wel kunt slikken.

2. Golden Naturals – Calcium, Magnesium en Zink

In deze pot zitten 90 tabletten.

Pluspunten:

 • Het supplement kan ook door vegetariërs geslikt worden.

3. Lucovitaal – Calcium, Magnesium, Bot formule

De verpakking bevat 60 tabletten.

Pluspunten:

 • Op de verpakking staat duidelijk aangegeven waar de pillen een positief effect op kunnen hebben.

4. Orthica – Bot complex

Orthica heeft een pot met 60 calcium tabletten voor de botten.

Pluspunten:

 • Dit is een merk dat specifiek de vitamine K2 vermeld die belangrijk is voor de opname van calcium.

5. Davitamon – Calcium met vitamine D

Er zitten 60 tabletten in het doosje.

Pluspunten:

 • Deze vitamine hoef je niet te slikken. Je mag erop kauwen. Voor velen is dat een positief aspect aan deze calcium tabletten van Davitamon.
 • Als je kauwt, wil je wel een lekker smaak en dat is bij deze pepermunt.

6. Orthovitaal – Calcium, Magnesium, Zink

Orthovitaal heeft een verpakking met 240 tabletten.

Pluspunten:

 • De pillen zijn ook geschikt voor veganisten.

7. Vitals – Botformule Pro

De pot van Vital bevat 60 tabletten.

Pluspunten:

 • Ook bij Vital wordt de vitamine K2 specifiek benoemd.

8. Vitaminstore – Calciumcitraat D3

In de pot van de Vitaminstore zitten 120 tabletten.

Pluspunten:

 • Bij deze tablet ligt de focus op vitamine D.

9. Vitalize – Calcium Magnesium Forte

Je krijgt in dit doosje 120 tabletten.

Pluspunten:

 • Vitamine K2 wordt genoemd op het label.

10. Flinndal – Calcium, Magnesium

Dit is geen pot, maar een zak met 90 tabletten.

Pluspunten:

 • Behalve vitamine K wordt ook B12 genoemd.

Extra opmerking bij top 10 met calcium tabletten

Zoals je hebt kunnen zien staan er bij onze top 10 met calcium tabletten geen minpunten vermeld en normaal doen wij dit wel. Aangezien wij geen medisch testcentrum zijn dat gebruikers begeleid heeft bij de inname van de calcium tabletten, kunnen wij eigenlijk geen effecten (positief of negatief) bespreken of adviezen geven.

Beste uit de test volgens anderen

Experts en mensen die ervaring hebben met de inname van calcium hebben veel geschreven over het product. Zowel de Consumentenbond, als Radar en Kassa gaan in op de werking, gevolgen en risico’s van calcium tabletten. Er worden echter geen vergelijkingstests gedaan met de producten die op dit moment op de markt zijn.

Dit zegt Radar over Botontkalking

Radar verlicht de ernst van botontkalking (osteoporose), met input van internist Harald Verhaar. Hij benadrukt de dynamische aard van botten en het risico op osteoporose door genetica en leefstijlfactoren. Vooral bij vrouwen versnelt de afbraak tijdens de overgang. Lees het volledige artikel van Radar.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Wat doen als je vermoedt dat je een calcium tekort hebt?

Maak een afspraak met je huisarts of laat je doorverwijzen naar de diëtist om te laten meten of je vermoeden klopt. Beschrijf welke verschijnselen je ervaart om duidelijk te maken dat je verschil ten opzichte van vroeger voelt. Tonen de meetresultaten aan dat je een tekort hebt, dan krijg je ook advies wat ertegen te doen.

Ga verder niet alleen met de pillen naar huis, maar kijk daar ook wat je kunt veranderen om verergering van het tekort tegen te gaan. Beweeg je genoeg? Wat eet je geregeld? Wat kun je doen om bewegen en eten in een positieve spiraal te krijgen?

Vaak kies je voor de makkelijkste weg, maar dat is lang niet altijd de beste manier om een calcium tekort aan te pakken.

Conclusie

Calcium tabletten zijn niet voor alles de oplossing. Pas als je weet waar je precies tekort aan hebt en hoeveel het tekort is, weet je ook wat je nog nodig hebt. Of dat dan in pilvorm of een andere vorm opgelost kan worden, kun je daarna bepalen.

Mensen die een bepaalde ziekte of ernstige aandoening hebben, zouden sowieso beter geen eigen dokter kunnen spelen. Dat iets in de winkel zonder recept verkrijgbaar is, wil niet automatisch zeggen dat het geen kwaad kan doen in je lichaam. Onze mening is dat je zuinig moet zijn op dit lichaam, want je hebt er maar één en sommige schade is onherstelbaar.