Voor deze aanbevelingen hebben we de producten getest en deden we onderzoek bij de Consumentenbond, Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen.

Staat het leven even op een laag pitje? Hier vind je de 10 beste burn-out coaches van Nederland

Iedereen weet tegenwoordig wel wat een burn-out is, maar het is lastig om te zeggen wat het precies betekent om een burn-out te hebben, tenzij het jou overkomt. Gelukkig word je niet aan je lot overgelaten: er zijn namelijk steeds meer professionele coaches actief die jou stap voor stap begeleiden en je helpen je burn-out helpen te overwinnen. Benieuwd naar wat de allerbeste burn-out coaches zijn? In dit artikel geven we je de tien beste van heel Nederland.

Onze zoektocht naar de beste Nederlandse burn-out coaches

Een burn-out is wel het laatste dat je wilt overkomen. Toch is de kans altijd aanwezig. Het is belangrijk dat je op tijd de signalen kent, want een burn-out heeft een grote impact op je leven. Net zo groot als een depressie heeft. Ook wij kennen de problemen van stress en niet op tijd kunnen ontspannen maar al te goed. Eén van onze redactieleden heeft met een flinke burn-out thuis gezeten. Des te meer reden voor ons dus om ons in burn-out coaches te gaan verdiepen.

Ruud Meulenberg is wat ons betreft de beste burn-out coach die Nederland te bieden heeft

Wat maakt nu dat wij Ruud Meulenberg van harte kunnen aanbevelen? Onder meer het feit dat hij jouw burn-out op termijn weet om te zetten in hernieuwde levenskracht. In plaats van lijdzaam toe te zien, leer je langzamerhand weer de teugels over je eigen leven beet te nemen. Het is absoluut waar wat ze zeggen: “je komt er sterker uit”. Ruud laat zien hoe je dat doet.

Wat maakt ons experts op burn-out gebied?

Experts op het gebied van burn-out willen we onszelf niet noemen: daar zijn de experts voor die we in dit artikel gaan benoemen. Wel zijn we experts op het gebied van burn-out coaches vergelijken, zoals we experts zijn in het schrijven van uitgebreide reviews en review artikelen. In het verleden hebben we al tal van reviews en top 10 lijsten geschreven en online gezet.

Waarom je altijd kritisch moet blijven op burn-out coaches

Het spreekt voor zich dat je kritisch moet zijn op de burn-out coaches die je online tegenkomt. Een coach is helaas geen beschermd gebied: je kunt ook zonder officieel diploma coach worden. Dat wil niet per se zeggen dat een coach zonder diploma slecht is, maar wel dat het bij een coach zonder diploma niet mogelijk is te bepalen of die voldoende vakkennis heeft. Bovendien moet je een burn-out niet lichtzinnig opvatten: verkeerd advies leidt tot schade.

Dit beloven burn-out coaches: wat mag je ervan geloven?

Burn-out coaches zullen je het één en ander willen beloven, onder andere dat ze jou gaan helpen met het wegnemen van je klachten en het bieden van een plan voor de toekomst. In praktijk duurt een burn-out niet voor eeuwig (ook al voelt dat wel zo als je er midden in zit). De beste burn-out coaches wijzen je de goede richting en kunnen echt laten zien welke veranderingen je in je leven moet aanbrengen om te voorkomen dat je ooit weer zo hard door ijs zakt.

Wij beoordeelden Nederlandse burn-out coaches aan de hand van deze criteria

Een burn-out coach aanbevelen doen we niet zomaar. We testen ze eerst aan de hand van deze criteria:

 • Een goede burn-out coach laat allereerst zien dat een burn-out niet zomaar voorbij gaat
 • Een goede burn-out coach brengt de verschillende fases van burn-out voor je in kaart en laat je zien in welke fase jij zit
 • Een goede coach geeft je een praktisch stappenplan met te nemen stappen
 • De stappen mogen niet te groot of te moeilijk zijn voor de fase waarin je je bevindt
 • Daarnaast moet een goede coach je valkuilen in kaart brengen – hoe komt het dat jij in deze situatie terecht bent gekomen
 • De coach laat ook zien hoe je valkuilen in de toekomst moet vermijden
 • Verder is het belangrijk dat een burn-out coach één of meerdere diploma’s heeft en laat zien over genoeg vakkennis te beschikken
 • Ook niet onbelangrijk is dat een burn-out coach kan spreken uit eigen ervaring (hij of zij heeft zelf een burn-out gehad).

Burn-out coaches in de praktijk: deze onderzoeksdata gebruikten we

We vinden het belangrijk de burn-out coaches die we bespreken zo goed mogelijk te onderzoeken. Dat doen we met alle coaches, alle producten en alle diensten die we gaan reviewen: we zetten nooit zomaar iets online, maar ploegen eerst door alle info en talloze reviews.

De top 10

Laten we naar de top 10 kijken:

Coach 1: Ruud Meulenberg leert je jouw burn-out in vernieuwde kracht om te zetten

Zoals gezegd, is Ruud Meulenberg onze eerste keuze op het gebied van burn-out coaches. De diagnose burn-out krijg je niet zomaar, maar pas na een langere periode van stress en klachten.

 • Ruud brengt voor je in kaart hoe je burn-out waarschijnlijk is ontstaan en welke lessen je hieruit voor de toekomst kunt trekken
 • Er wordt een persoonlijk plan van herstel voor je gemaakt
 • Hier hoort een praktisch stappenplan bij, met stappen die je meteen in de praktijk kunt brengen
 • Je leert om niet te overhaasten, maar juist de tijd te pakken die nodig is
 • Ruud Meulenberg werkt met een heel team van trainers en coaches. Deze zijn in heel Nederland actief
 • Op de website vind je een gratis e-boek en een checklist over de talloze symptomen van burn-out.

https://www.linkedin.com/in/ruudmeulenberg/

Coach 2: bij Liberi Coaching krijg je burn-out begeleiding met erkende scholing

Ook Liberi Coaching is een platform dat zeer de moeite waard is. Door deskundig advies in te schakelen kun je de duur van een burn-out maar liefst halveren. Maar kies niet de eerste de beste coach…

 • De coaches bij Liberi zijn bij een beroepsvereniging aangesloten (NOBCO)
 • Ze bezitten het juiste opleidingsniveau (HBO+)
 • Bovendien hebben ze minstens vijf jaar ervaring met burn-out begeleiding en laten zien bewezen effectief te zijn
 • Bij Liberi krijg je een Fasenplan, bestaande uit acceptatie, stabilisatie, activatie en integratie. Je leert eerst de situatie te erkennen zoals deze is, vervolgens ga je dieper in op het probleem (hoe is het probleem ontstaan?). In de activatie fase ga je met bepaalde burn-out oefeningen aan de slag. Integratie houdt terugvalpreventie en maximaal herstel in. Dit is als het ware de terugkoppelfase.

https://www.linkedin.com/company/liberi-coaching-bv/

Coach 3: ook bij Burnout coach Babette Ruhaak word je (als hoogopgeleide vrouw) met zorg en toewijding geholpen

Burn-out coach Babette Ruhaak richt zich met name op de hoogopgeleide vrouw. Zij is in de regio Amsterdam actief. Haar filosofie is dat vrouwen anders in elkaar zitten dan mannen .

 • Babette gaat specifiek in op vrouwelijke behoeften bij burn-out- en loopbaancoaching.
 • Ook brengt zij in kaart hoe de werksetting vaak niet in het voordeel van vrouwen werkt, omdat deze van oudsher door mannen werd gedomineerd
 • Vrouwen leren zich niet meer ‘als man’ te presenteren, maar juist de beste versie van zichzelf te presenteren
 • Babette is een professioneel, ervaren en geaccrediteerd coach.

https://www.linkedin.com/in/babette-ruhaak-3a83116/

Coach 4: Rik Eysink Smeets van Camp Burnout denkt in stappen, oplossingen en blijft realistisch

Heb jij al gehoord van Camp Burnout? Dit is het online herstelprogramma dat is opgezet door Rik Eysink Smeets. Het doel van het programma is mensen zo snel mogelijk weer op de been te krijgen.

 • Rik is zelf ervaringsdeskundige op het gebied van burn-outs
 • Zijn passie en liefde voor het begeleiden van anderen met burn-out problematiek is hieruit ontstaan
 • Het herstelprogramma bestaat uit praktische stappen, die jou langzaamaan helpen weer meer grip op je leven te krijgen
 • Je leert op tijd je hoofd leeg maken en stress op een gezonde manier te verwerken
 • De gemiddelde herstelduur van een burn-out is met het programma flink verkort.

https://www.linkedin.com/in/rikeysinksmeets/

Coach 5: Marnix Holleman van Alles van Nix is van veel (coaching)markten thuis

Ook Marnix Holleman is iemand die je niet over het hoofd mag zien als je het hebt over burn-out en herstel van burn-out. Hij heeft speciaal hiervoor het platform Alles van Nix opgezet.

 • Marnix Holleman is niet alleen burn-out coach, maar ook ervaren loopbaancoach
 • Hij heeft ruim 25 jaar ervaring in leidinggevende functies, van teammanager tot supervisor
 • Ook heeft hij jarenlange ervaring met het coachen van mensen (dat helpt hem enorm bij zijn werkzaamheden als burn-out coach)
 • Alles van Nix biedt persoonlijke service, waarin maatwerk de standaard is en het individu centraal staat
 • Marnix is prestatiegericht, strategisch ingesteld, houdt van het aangaan van relaties en vindt methodes om prestaties en ontwikkelingen te maximaliseren.

https://www.linkedin.com/in/allesvannix/

Coach 6: op HerLife hebben Drs. Saskia Gans en Drs. Virginie Versteegh de handen ineengeslagen

Ken jij HerLife al? Dit is een initiatief van Saskia Gans en Virginie Versteegh. Zij hebben een uniek programma voor burn-out coaching ontwikkeld dat is samengesteld door psychologen en ervaringsdeskundigen. Dus zowel mensen met de technische kant, als de gevoelskant komen aan het woord. Dankzij die verdeling weet je zeker dat je als cliënt gehoord gaat worden.

 • Je sluit je aan bij een stap-voor-stap online herstelprogramma
 • Je vindt een warme haard en veel begrip
 • Veel andere slachtoffers van burn-out zijn je voorgegaan
 • Het programma is onder andere samengesteld op basis van bewezen technieken uit de psychologie en cognitieve gedragswetenschappen
 • Krijg toegang tot praktische video’s en audio-lessen.

https://www.linkedin.com/in/saskia-gans-9a37517/

https://www.linkedin.com/in/virginieversteegh/

Coach 7: Els Burgler van Dialoog in Company ondersteunt veranderingsprocessen

Ook de methode van Els Burgler is absoluut de moeite waard. Els is een zelfstandig coach die mensen ondersteunt met veranderingsprocessen in hun leven. Het krijgen en verwerken van een burn-out horen daar ook bij. Haar streven is te werken vanuit persoonlijke balans.

 • Els is aan de School voor Coaching opgeleid, heeft een certificaat als coach en aanvullend certificaat op het gebied van coachen op onderwijscompetenties
 • Ze is bij beroepsvereniging NOBCO/EMCC aangesloten
 • Ze heeft gewerkt bij het CSR (Centrum voor Stress Management) een zeer brede kijk op werkstress ontwikkeld
 • Bovendien is haar specialisatie het behandelen van burn-out
 • Zij leert je “roofbouw” patronen van je lichaam en geest te doorbreken en energie te herstellen
 • Ook helpt ze je om in balans te blijven en de regie te bewaren in stressvolle situaties.

https://www.linkedin.com/in/elsburgler/?originalSubdomain=nl

Coach 8: Liana Verberg weet alles van stress en burn-out af

Ook Liana Verberg is iemand die je moet overwegen in te schakelen als je van je stress en burn-out klachten af wilt. Zij werkt zowel met cliënten met werk gerelateerde klachten als met mensen die klachten in het dagelijks leven ervaren. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat je een extra (en veeleisende) functie hebt als mantelverzorger voor iemand die chronisch ziek is.

 • Liana laat zien hoe je rust in je hoofd kunt krijgen en meer vrijheid kunt ervaren
 • Ze leert je de balans te herstellen tussen zorgen voor anderen en zorgen voor jezelf
 • Ze is een specialist op het gebied van ouders met kinderen met ADHD en autisme
 • Je leert hoe je jezelf kunt coachen aan de hand van een Ontwikkelprogramma
 • Het zelfhulpprogramma duurt in zijn geheel negen weken.

https://www.linkedin.com/in/liana-verberg-38997aa/

Coach 9: Esther van Dinteren biedt wetenschappelijk onderbouwde coaching

Ook Esther van Dinteren is één van de grote namen op het gebied van burn-out coaching. Zij is een NOBCO (beroepsgroep voor coaches) geregistreerde coach en helpt mensen stress te verwerken.

 • Esther richt zich zowel op werkstress als stress in de privésfeer
 • Ze is een volledig gediplomeerd coach
 • Ook leert ze mensen omgaan met rouw en verlies
 • Haar methodes zijn volledig wetenschappelijk onderbouwd
 • Ze merkt aan de hand van het ACT (Acceptatie en Commitment – Toewijding – Therapie) model.

https://www.linkedin.com/in/esther-van-dinteren-9416272/

Coach 10: Fenna van den Berg specialiseert in de verschillende fasen van burn-out coaching

De laatste coach in deze lijst is Fenna van den Berg. Zij is iemand die met kennis voor het vak en liefde voor de cliënt coacht. Haar aanpak is altijd persoonlijk. Toewijding staat bij haar in een hoog vaandel. Ze is een echte “no nonsense” coach zoals dat vandaag de dag zo mooi heet.

 • Ze leert mensen met een burn-out in te zien dat ze niet zwak zijn, maar juist te lang sterk geweest
 • Zij is een specialist op het gebied van de verschillende stadia van burn-out
 • Fenna leert je ook je eigen grenzen aan te geven
 • Je leert de oorzaken van je stress weg te nemen of te veranderen
 • Ook leer je je perfectionisme in te tomen.

https://www.linkedin.com/in/fenna-van-den-berg-07298481/

De beste burn-out coaches volgens programma’s als Radar, Kassa en de Consumentenbond

Helaas hebben deze organisaties geen specifieke artikelen geschreven waarin burn-out coaches vergeleken worden (dan doen wij het wel). Wel vind je algemene artikelen over stress en burn-out, plus over coaches. Kassa waarschuwt bijvoorbeeld voor wildgroei aan coaches.

Gebruikte bronnen voor dit burn-out coaches onderzoek

Dit artikel over burn-out coaches is mede aan de hand van de volgende bronnen geschreven:

Jouw burn-out coach vervolgstap

In dit artikel hebben we de top 10 beste burn-out coaches beschreven. Zoek jij hulp? Wacht niet te lang en sluit vandaag nog één van Nederlands beste burn-out coaches in je hart. Veel beterschap!