Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste ashwagandha – handig bij stress of slapeloosheid

Ashwagandha is geen ingrediënt dat al tientallen jaren populair is. Je hoort het eigenlijk de laatste maanden pas steeds vaker en daarmee verschijnen er ook steeds meer producten met ashwagandha. Maar waarom eigenlijk? Het blijkt al en eeuwenoud kruid te zijn waarvan de wortel vooral in de Ayurveda toegepast wordt. Ayurveda komt oorspronkelijk uit India, maar het kruid groei soms ook in Afrika of rond de Middellandse zee. Het heeft dus bepaalde temperaturen en vochtigheid nodig.

Raadpleeg alléén je huisarts en neem niks aan van websites

Er is géén wetenschappelijk bewijs voor de werking van dit product. Er zijn geen goede effecten waar te nemen wanneer je dit product gebruikt. Sterker nog: het kan schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid als je het verkeerd gebruikt. Je mag van geen enkele bron, website of expert advies aannemen, dus ook niet van ons. De enige website die feitelijk juiste informatie geeft, is de European Food Safety Authority. Wij raden dit product dus niet aan en geven slechts informatie en meningen. Volledige disclaimer.

Zoeken naar een fijn product met ashwagandha erin

Ashwagandha blijk je in verschillende vormen te kunnen krijgen. De wortel zelf is in Nederland of Noord-Europa moeilijk te krijgen en al zou dat zo zijn, dan zouden de meeste mensen niet weten wat ze met het pure product moesten doen. Het is daarom verwerkt in poedervorm (los of in capsules), maar je vindt het bijvoorbeeld ook als toevoeging in thee.

Sommigen beweren dat ashwagandha wonderen doet voor wie last heeft van slapeloze nachten, paniek of stress of andere negatieve gemoedstoestanden. Of deze claims 100% kloppen, moet nog blijven uit onafhankelijk onderzoek.

Onze #1 keuze: dit is de best werkende ashwagandha

Ashwagandha in pilvorm is natuurlijk veel makkelijker in te nemen en daarom zoek je altijd naar KSM-66 of Sensoril. Dit blijken de merken met de meest optimale samenstelling van ingrediënten te zijn. Andere merken hebben vaker een verzwakte hoeveelheid ashwagandha. Dat hoeft overigens niet automatisch te betekenen dat het niet werkt. Je wilt echter wel zoveel mogelijk van de werkzame stof en dat is withanoliden en oligosacchariden.

Snel overzicht: Deze Ashwagandha raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor veganistenHimalaya – Ashwagandha tegen stress: Deze Ashwagandha-capsules zijn een uitstekende keuze voor degenen die een plantaardig dieet volgen. De capsules bevatten 250mg Ashwagandha, waarmee ze de benodigde ondersteuning kunnen bieden in stressvolle situaties. >> Check laagste prijs
Beste hoge dosering AshwagandhaGolden Naturals – Ashwagandha voor geestelijke veerkracht: Deze Ashwagandha-capsules bieden een hoge dosis van 600mg per capsule. Ze zijn ook geschikt voor vegetariërs en bevatten KSM-66, een specifiek extract van de Ashwagandha-plant. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor duurzaamheidBotanical Vitamins – Ashwagandha Sensoril Plus – Relax & Energy: Deze capsules zijn niet alleen vegan, maar ook verpakt in een herbruikbare verpakking. Daarnaast bevatten ze 200mg Sensoril, een gepatenteerd Ashwagandha-extract. >> Check laagste prijs

Waarom ashwagandha reviewen?

Wij houden van natuurlijke producten die het leven van een mens beter kunnen maken. We hebben allemaal wel eens een nacht dat we minder slapen, maar als dit consequent het geval is, moet je hulp zoeken. Als je dan geen fijne huisarts hebt of eerst zelf iets wilt proberen, kan ashwagandha een idee zijn. Wij zouden echter niet snel adviseren om voor eigen apotheek te gaan spelen, dus overleg altijd met een expert of het niet botst met andere medicatie die je slikt of een medische aandoening die je hebt.

Waarom ALTIJD kritisch zijn bij voedingssupplementen als ashwagandha?

Claimen dat een product werkt, wil nog niet zeggen dat dat ook zo is. Toch zijn producenten van voedingssupplementen er goed in om iets onder de aandacht van de geïnteresseerde consument te brengen. Kijk maar eens als je ’s avonds naar de televisie kijkt hoe vaak dit soort producten tijdens het reclameblok getoond worden. Je krijgt van alles voorgeschoteld: tegen voorjaarsmoeheid, najaarsmoeheid, om extra energie te krijgen, om rustig te worden, enzovoort.

We weten het zo net nog niet met ashwagandha

Zoals we al aangaven zijn wij voorstander van natuurlijke middelen en daarom lijkt ashwagandha ook zo’n onschuldig product. Ga je wat meer op internet zoeken naar het middel, dan komen ook vanzelf de waarschuwingen. Er zijn zeker situaties waarbij je het middel niet moet pakken. Over het algemeen pak je ook het probleem zelf niet aan, maar beperk je de symptomen en je moet je afvragen of je niet beter eerst bij de oorzaak kunt beginnen.

Waar staat de producent van producten met ashwagandha voor?

Elk product dat op de markt is gebracht, heeft in bepaalde mate een percentage van het hoofdbestanddeel. Je moet alleen het label – als dat al voldoende informatie geeft – goed bestuderen om erachter te komen of het de juiste hoeveelheid bevat voor optimaal effect. Daar gaat het vaak mis, want de verpakking is zo gemaakt dat het je aandacht trekt. Sommige mensen zweren bij een bepaald merk, terwijl het misschien alleen mee wil liften op de populariteit van ashwagandha.

De lat waar we ashwagandha langs gelegd hebben

Ons voornaamste criterium is de hoeveelheid withanoliden en oligosacchariden die voor het gewenste effect van ashwagandha zorgen. Verder kijken we naar het label en of waarschuwingen ook duidelijk aangegeven staan. Ook al is een mooie of pakkende verpakking leuk en trekt het je aandacht, het gaat uiteindelijk om wat er in het potje of doosje zit.

Hoe we ashwagandha kunnen reviewen

Wij hebben de vraag bij onze panelleden uitgezet of er al iemand ashwagandha gebruikt en zo ja, welke dan en wat de merkbare effecten voor diegene zijn, of dat er mensen zijn die bereid zijn het te willen gaan gebruiken. Er bleek een representatieve groep mensen te zijn die aan beide oproepen voldeden en zo zijn we een inventarisatie gaan maken van middelen die al ingenomen werden en hebben we de test uitgebreid met onbekende merken.

De top 10 met de beste ashwagandha

1. Himalaya – Ashwagandha tegen stress

Met de capsules van Himilaya met ashwagandha krijg je weer kalmte in je leven terug.

Pluspunten:

 • Deze capsules zijn ook geschikt voor veganisten.
 • Het bevat 250 mg ashwagandha.

Minpunten:

 • Er zijn mensen die het niet mogen gebruiken en dit staat wel aangegeven op de verpakking.

2. Golden Naturals – Ashwagandha voor geestelijke veerkracht

Een pot van Golden Naturals bevat 60 capsules.

Pluspunten:

 • Het bevat 600 mg.
 • Het is geschikt voor vegetariërs.
 • Het bevat KSM-66, waar het om gaat bij ashwagandha.

Minpunten:

 • Er zit wel verdikkingsmiddel in deze capsules.

3. Botanical Vitamins – Ashwagandha Sensoril Plus – Relax & Energy

In deze verpakking zitten 90 capsules.

Pluspunten:

 • De capsules zijn geschikt voor veganisten.
 • De verpakking is herbruikbaar.
 • Het bevat 200 mg Sensoril.

Minpunten:

 • Je moet er wel 2 of 3 per dag nemen van deze.

4. Organic India – Ashwagandha in capsulevorm

Organic India heeft twee variaties in hun ashwagandha. Deze is in capsules.

Pluspunten:

 • Je pakt de capsules tijdens de maaltijd.
 • Er zitten 90 capsules in een pot.

Minpunten:

 • Je moet er vier per dag van deze pakken.

5. Organic India – Ashwagandha in poedervorm

De volgende ashwagandha van Organic India is poeder.

Pluspunten:

 • Er zit 100 gram poeder in een verpakking.
 • Je neemt 2,5 gram per dag in tijdens de maaltijd.

Minpunten:

 • Poeder is wat lastiger af te meten dan capsules.

6. Body & Fit – Ashwagandha KSM-66

Deze ashwagandha van Body & Fit bevat 300 mg ashwaganda KSM-66.

Pluspunten:

 • Je krijgt 90 capsules per pot.
 • Je pakt er 2 per dag.

Minpunten:

 • Er zit vulmiddel in de capsules.

7. WeightWorld – Organic Ashwagandha with Black Pepper

Deze pot bevat maar liefst 180 capsules en bevat 600 mg ashwagandha.

Pluspunten:

 • Er is 5 mg zwarte peper toegevoegd aan de capsules.
 • Beide ingrediënten zijn van biologische aard.
 • Je hebt maar 1 capsule per dag van deze nodig en doet dus veel langer met deze pot.

Minpunten:

 • De werking van de peper wordt niet apart toegelicht en het is dus niet duidelijk waarom dit aan de ashwagandha is toegevoegd.

8. Goli Nutrition – Ashwagandha Gummies

Vooral de blauwe verpakking met witte letters valt erg op.

Pluspunten:

 • Dit zijn gummies in plaats van capsules of poeder. Je kunt er dus op kauwen en hoeft ze niet in zijn geheel door te slikken. (Dat was voor sommige proefpersonen erg prettig.)
 • De gummies zijn geschikt voor veganisten en er zitten geen genetisch gemodificeerde bestanddelen in deze ashwagandha.

Minpunten:

 • Het is in onze test niet duidelijk geworden of de gummies ook daadwerkelijk beter werkten dan de capsules.

9. VitOrtho – Ashwagandha Extract KSM-66

De ashwagandha van dit merk bevat 300 mg van het hoofdbestanddeel.

Pluspunten:

 • Het betreft KSM-66.
 • Er zitten 60 capsules in de pot.
 • De capsules kunnen geslikt worden door veganisten.

Minpunten:

 • Ook aan deze capsule is vulmiddel toegevoegd.

10. Holisan Health Products – Ashwagandha

Je krijgt 60 capsules per verpakking.

Pluspunten:

 • Er zit 500 mg ashwagandha in dit middel.
 • Je slikt 2 capsules per dag.

Beste uit de test

Er is nog niet heel veel onderzoek gedaan naar ashwagandha en daarom is er bij zowel de Consumentenbond, Radar als Kassa niet veel informatie over te vinden.

Dit zegt Radar over Ashwagandha

Radar belicht ashwagandha als een populair supplement dat stress zou verminderen en diverse andere gezondheidsvoordelen zou bieden. Echter, de wetenschappelijke onderbouwing van deze claims is nog onvoldoende. Er wordt gewaarschuwd voor potentieel schadelijke effecten, zoals leverschade, en bepaalde groepen, zoals zwangere vrouwen en mensen die bepaalde medicatie gebruiken, wordt geadviseerd voorzichtig te zijn. Recent adviseerde het RIVM zelfs tegen het gebruik van ashwagandha vanwege meldingen van vergiftigingen. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Ashwagandha

Volgens BNNVARA’s Kassa is ashwagandha, een kruid bekend binnen de Ayurveda, goed onderzocht in relatie tot stress. Desondanks benadrukt Kassa het belang van het raadplegen van een gezondheidsspecialist voor advies over de juiste dosering. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Conclusie

Ashwagandha is niet voor iedereen een geschikt middel en er zijn nog niet heel veel onafhankelijke onderzoeken die de werking ervan hebben bevestigd. Wil je het proberen om klachten te verhelpen? Probeer eerst de oorsprong van een probleem aan te pakken voor – de makkelijke weg – naar een middel dat je kunt slikken een kans te geven. Houd verder in de gaten of je niet tot de categorie behoort die extra risico loopt bij het innemen van ashwagandha. Het blijft een supplement, dus het vervangt geen gezonde voeding, voldoende vocht, bewegen of rust.