Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met het beste anti-luizenmiddel of anti-luizenmedicijn

Je hoopt dat je kind (of jouzelf) het nooit zal gebeuren, maar zodra het eenmaal op school rondgaat, ontkom je er waarschijnlijk niet meer aan: je kind heeft luis. Na de eerste schaamte ga je op zoek naar een goed middel om de luizen te bestrijden. Het is niet alleen onhygiënisch, maar jeukt ook nog eens ontzettend. Je kind kan er goed last van hebben en dus tover je alles tevoorschijn om de klachten te verhelpen en de beestje zo snel mogelijk te verwijderen.

Zoeken naar het perfecte middel tegen luizen

Je weet al dat dit grapje een hoop extra geld gaat kosten, want van luizen ben je meestal niet in een uurtje af. Je kunt diegene die het als eerste mee naar school heeft genomen wel vervloeken, maar eigenlijk kan diegene er ook niks aan doen. Ze verspreiden zich razendsnel en daarom kun je maar beter een middel in huis hebben voor wanneer het gebeurt, want dat het gebeurt, is bijna 100% zeker.

Snel overzicht: Deze anti-luizenmiddelen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor snelle behandelingPrioderm Dimeticon Lotion: Deze lotion belooft in slechts een kwartier effectief te zijn. Het bevat dimeticon en de verpakking is inclusief een luizenkam. De Prioderm Dimeticon Lotion is volgens ons een uitstekende keuze voor een snelle en effectieve behandeling. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor preventiePrioderm Oligodeceenolie Shampoo Plus: Naast het verwijderen van luizen voorkomt deze shampoo ook dat je kind luizen of neten krijgt. Net als de lotion, werkt deze shampoo in slechts een kwartier. Daarnaast bevat het geen pesticiden, wat wij als een groot pluspunt zien. >> Check laagste prijs
Beste keuze minder chemicaliën Licener Anti-luisshampoo – zonder dimeticon: Deze shampoo biedt een snel en effectief alternatief zonder dimeticon. De shampoo claimt zijn optimale werking binnen tien minuten te hebben bereikt. Als je de shampoo direct gebruikt als luizen worden geconstateerd, hoef je niet twee weken te blijven kammen, wat wij zeer handig vinden. >> Check laagste prijs

Waarom anti-luizenmiddel reviewen? Je vraagt het toch gewoon aan de apotheek?

De meeste mensen rennen inderdaad voor dit soort middelen naar hun apotheek, maar wat je dan vergeet is dat de apotheek het liefste adviseert waar ze het meest op verdienen. Je kunt dus maar beter zelf vooronderzoek doen, zodat je je niet laat overhalen iets te kopen wat minder effectief blijkt te zijn. Daarom vinden wij het zo belangrijk om deze review te publiceren. Je krijgt namelijk betrouwbare informatie uit een testgroep.

Altijd kritisch blijven bij medicatie of andere producten tegen luizen

Er zijn mensen die bij voeding nooit lezen wat er op het etiket staat. Bij medicatie of andere middelen tegen luizen kun je dat beter wel doen. Als je namelijk ziet dat het belangrijkste bestanddeel er niet in zit, moet je je afvragen of je dat middel wel een kans wilt geven. Je geeft dan misschien geld uit aan iets dat het doel – de luizen verwijderen – niet behaalt. Laat je dus niet zomaar overhalen om iets te kopen en let altijd goed op de inhoud van een verpakking.

Pff… hoeveel heb ik dan wel niet nodig om van de luizen af te komen?

Bij middelen die geen Dimeticon bevatten, hoeft dit geen verkeerd middel te zijn, maar het kan wel iets langer duren voordat je er dan vanaf bent. Nou is het bij luizen toch al de bedoeling dat je regelmatig blijft checken en de aanpak op de verpakking volgt. Je zult dus echt je agenda even vrij moeten maken om op gezette tijden de middelen toe te passen.

Wat belooft de fabrikant als het om anti-luizenproducten gaat?

Er zal geen enkele fabrikant zijn die opzettelijk middelen verkoopt waarvan hij weet dat deze niet werken. Je mag ervan uitgaan dat er altijd (enkele) bestanddelen in het goedje zitten die tegen luizen werken. Maar of altijd het belangrijkste bestanddeel (Dimeticon) toegevoegd is, moet je goed nagaan.

Dimeticon (of Dimethicon) staat erom bekend na de verspreiding over het hoofd een laagje aan te brengen waardoor de beestjes doodgaan. Daarom moet je je ook altijd aan de verpakking houden als het gaat om de wijze en locatie van aanbrengen en de tijd dat je het middel moet laten zitten.

Waar op letten bij anti-luizenmiddel of anti-luizenmedicatie?

Het mag al wel duidelijk zijn dat er vele middelen te krijgen zijn, maar dat een lotion of shampoo met Dimeticon en een goede luizenkam de beste aanpak zijn. Verder gaat het niet om de duurste kam of het duurste middel, maar om je aanpak.

Eerst moet je namelijk de kam gebruiken om zoveel mogelijk luizen te verwijderen. Doe dit het liefste elke ochtend en elke avond en gedurende twee weken. Pak niet alleen het kind aan, maar check alle gezinsleden op de aanwezigheid van luizen.

Helpt het frequent kammen met de luizenkam niet of minder goed dat je had verwacht? Gebruik dan pas het medicijn (want het is natuurlijk niet zomaar een lotion of shampoo) met het gewenste bestanddeel. Dit hoef je in eerste instantie maar een keer te gebruiken, tenzij je last blijft houden van luizen. Dan kun je na ongeveer een week een herhaalbehandeling met het middel doen.

Hoe we anti-luizenmiddel getest hebben: onze bevindingen

Je hoeft het nieuws maar een beetje in de gaten te houden of je leest wel over een school in de buurt waar een luizenuitbraak is. Het is de perfecte gelegenheid – hoe vervelend ook voor diegenen die er last van hebben – om een aantal middelen uit te testen. Wij hebben dan ook een school en ouders benaderd met de vraag of zij vrijwillig aan de test deel wilden nemen. Diegenen die hiervoor te strikken waren, hebben bijgedragen aan de onderstaande top 10.

De top 10 met beste anti-luizenmiddelen of anti-luizenmedicatie

1. Prioderm Dimeticon Lotion

De lotion belooft in een kwartiertje zijn effect te hebben behaald.

Pluspunten:

 • Er zit een luizenkam in de verpakking met de lotion.
 • Het bevat dimeticon.

2. Prioderm Oligodeceenolie Shampoo Plus

Deze shampoo haalt niet alleen de luizen weg, maar voorkomt ook dat je kind luizen of neten krijgt.

Pluspunten:

 • Ook de shampoo werkt in een kwartiertje.
 • Er zitten geen pesticiden in deze shampoo.

Minpunten:

 • Minpunt van alle thuismiddelen is dat je ze pas vanaf een bepaalde leeftijd kunt gebruiken. Het ene merk gebruikt 12 maanden, het andere merk 6 maanden, maar als je kind luizen heeft als het dus nog jong is, mag je het niet zelf thuis behandelen.

3. Licener Anti-luisshampoo – zonder dimeticon

Deze shampoo werkt iets sneller dan de vorige twee producten.

Pluspunten:

 • De shampoo zegt in tien minuten zijn optimale werking behaald te hebben.
 • Als je direct de shampoo gebruikt als luizen geconstateerd zijn, hoef je niet twee weken te blijven kammen.

4. Silikom Eenmalige Anti-luisshampoo

Deze shampoo bevat geen dimeticon, maar blijkt toch te werken.

Pluspunten:

 • Hulpmiddelen met medicatie ruiken vaak vies, maar dat is bij deze shampoo niet het geval.

Minpunten:

 • Alleen het middel gebruiken is niet voldoende, je moet blijven checken of het effect 100% is. Even je agenda bijwerken dus en de afspraak om het hoofd van je kind en andere gezinsleden te checken niet zomaar overslaan of vergeten.

5. Paranix Shampoo tegen luizen en neten

Deze shampoo zegt in vijf minuten te werken.

Pluspunten:

 • Bij kinderen is het fijn dat het niet langer in hoeft te trekken.

Minpunten:

 • Onze testpersonen hebben het voor de zekerheid toch langer in laten trekken om niet met neten te blijven zitten en vaker te moeten behandelen.

6. Cleani Kid Anti-luisshampoo

Dit is een wat mildere variant voor wie daar de voorkeur aan geeft.

Pluspunten:

 • De shampoo ruikt best lekker door de kruiden en bloemen.
 • Dit middel hoef je maar drie minuten te laten zitten nadat je het goed in hebt gewreven.

Minpunten:

 • Wij hebben onvoldoende feedback van de testpersonen gekregen om het effect te kunnen aangeven.

7. Lucovitaal Anti-luislotion – met dimeticon

Dit middel werkt na 15 minuten.

Pluspunten:

 • Sommige shampoos of lotions zijn minder prettig als je geen kort kapsel hebt. Bij deze lotion heb je daar geen last van.
 • Er zit ook een luizenkam in de verpakking, dus je bent met de aankoop van deze set meteen klaar.

8. Assy Luizenkam

De kam heeft spiraalvormige pinnen waardoor er veel grip op de luizen en neten is.

Pluspunten:

 • De halfronde bovenkant van de kam is makkelijk vast te houden tijdens het kammen.

Minpunten:

 • Het is wel een vrij dure luizenkam, terwijl het bij sommigen bij de shampoo of lotion zit.

9. Prioderm luizen- en netenkam

De kam heeft twee zijden die je allebei kunt gebruiken om te controleren op luizen of luizen te verwijderen.

Pluspunten:

 • De kam is effectief.

Minpunten:

 • Als je stroever haar hebt, kan een verzachtende lotion helpen voordat je met deze kam je haar gaat uitkammen.

10. Rojafit luizenkam

Voor een kleinere prijs is er de Rojafit luizenkam.

Pluspunten:

 • Wat opviel is dat veel testpersonen blijer waren met deze kam, omdat de luizen en neten veel duidelijker zichtbaar worden op de kleur van de kam.
 • Je hebt twee kanten aan de luizenkam: met meer en minder afstand tussen de tanden van de kam.

Beste uit de test volgens de consumentenpartijen

Volgens Radar zijn er allerlei middeltjes die je ook zou kunnen gebruiken om luizen te verwijderen. Toch zijn die nooit onderdeel van research geweest en kan het effect niet aangetoond worden. Wel zegt Radar dat een middel met dimeticon inderdaad de beste aanpak tegen luizen is.

De Consumentenbond benadrukt dat als een luizenkam niet werkt je echt moet kiezen voor een behandeling met medicijnen, zoals een lotion of shampoo. En Kassa heeft maar liefst acht artikelen over allerlei zaken omtrent luizen, maar de meesten zijn wel gedateerd.

Dit zegt Radar over het bestrijden van hoofdluis

Radar benadrukt dat de nat-kam-methode het meest effectief is voor het bestrijden van hoofdluis, waarbij je je haar dagelijks kamt om luizen en neten te verwijderen. Dimeticon wordt aanbevolen als een effectief antihoofdluismiddel omdat luizen er niet resistent tegen kunnen worden. Andere thuisremedies zoals azijn of mayonaise zijn niet wetenschappelijk bewezen effectief. Maatregelen zoals extra wassen van kleding of het gebruik van luizenzakken worden als ineffectief beschouwd. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over middelen tegen hoofdluis

BNNVARA’s Kassa verduidelijkt dat dimeticon het enige bestanddeel is dat echt helpt tegen hoofdluis. Dit middel werkt door een verstikkende laag over de luizen te vormen, waardoor er geen kans op resistentie is. Andere chemische bestanddelen zoals malathion en permetrine kunnen leiden tot resistentie bij luizen. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Doe het volgende bij luizen

Of je nu al luizen of neten ontdekt hebt of niet, zorg er altijd voor dat je minimaal de luizenkam in huis hebt. Zo kun je snel checken of er een hoofd met luizen in huis is.

Je kunt ervoor kiezen om luizen en neten preventief met een shampoo te behandelen, maar de meeste mensen gaan pas tot behandeling over als er echt luizen en/of neten gevonden zijn. Je wilt je kind en jezelf natuurlijk niet lastig vallen met middelen die een bepaalde tijd in het haar moeten blijven zitten als dit (nog) niet nodig is.

Conclusie

Mocht er weer een luizenplaag op school uitbreken, dan ben je met deze top 10 voorzien van twee effectieve middelen: de luizenkam en luizenmedicatie in een shampoo of lotion.