Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met het fijnste en beste afwasmiddel

Afwasmiddel is zo’n noodzakelijk iets. Iedereen heeft het in huis, maar niemand neemt vaak de tijd om te experimenteren welk afwasmiddel het beste voor je werkt. Een fles die niet goed je borden en pannen afwast, zet je snel aan de kant. Soms gebruik je die voor lichtere klusjes en andere keren gooi je hem meteen in de prullenbak als hij echt waardeloos is. In deze review lees je over de beste middelen om met de hand af te wassen.

Switchen van afwasmiddel

Je wisselt eigenlijk alleen van middel als je ontevreden bent over de prestaties van je afwasmiddel. Een ander motief om een keer een andere fles afwasmiddel te kopen, is de nieuwe geurtjes die uitgebracht worden. Soms is het gewoon lekker om een keer iets anders te ruiken als je boven de afwasbak hangt en naar je glaswerk staat te staren of het wel schoon wordt.

Onze absolute toppresteerder – dit is het beste afwasmiddel

Het allerbeste is – en is ook al jaren – Dreft Original. Je kunt altijd op deze fles vertrouwen. De milieubewuste afwasser kiest voor Ecover. Andere milieuvriendelijke afwasmiddelen die iets prijziger zijn, maar wel lekkere geurtjes hebben, zijn Seepje, Marcel’s Green Soap en Pipper.

Snel overzicht: Deze afwasmiddelen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor frisheidDreft – Extra Hygiëne – Eucalyptus: Deze variant van Dreft valt op door de heerlijke eucalyptusgeur, waardoor je keuken een frisse uitstraling krijgt. De extra hygiëne die dit afwasmiddel biedt, zorgt ervoor dat bacteriën geen kans krijgen. We zijn van mening dat je met dit afwasmiddel niet veel nodig hebt om je vaat te reinigen. >> Check laagste prijs
Beste ecologische keuzeEcover – Citroen & Aloë Vera: Ecover biedt een ecologische variant aan die net zo effectief is als Dreft, maar met minder agressieve bestanddelen. De frisse geur van citroen en aloë vera vinden we verfrissend. Hoewel je iets meer van dit product nodig zou kunnen hebben om hetzelfde effect te bereiken, waarderen we de milieuvriendelijke aanpak van Ecover. >> Check laagste prijs
Beste veganistische keuzeSeepje – Limoen: Dit afwasmiddel van Seepje is een uitstekende keuze voor veganisten. Naast het feit dat het flesje stijlvol en aantrekkelijk is om op het aanrecht te laten staan, zijn we dol op de aromatische geur van limoen. Het feit dat het veganistisch is, maakt het een winnaar in deze categorie. >> Check laagste prijs

Waarom tijd voor een review over afwasmiddel?

Los van het feit dat iedereen wel een of meerdere flessen afwasmiddel in huis heeft, zijn steeds meer bedrijven bezig met milieubewuste producten of in ieder geval minder schadelijke producten. De laatste tijd zie je steeds meer nieuwe merken op de afwasmiddelenmarkt komen die best interessant zijn. Ze zijn niet goedkoop, maar als je er weinig van nodig hebt, kunnen ze toch nog het overwegen waard zijn.

Waarom je altijd kritisch bent bij een afwasmiddel

De fabrikant van afwasmiddel wil alleen maar hoge verkoopcijfers. En je ziet het de laatste tijd maar al te vaak: een bedrijf dat met een product negatief in het nieuws komt, loopt grote risico’s in de voortzetting van de bedrijfsvoering. Het product wordt door de consument ontweken en de verkoopcijfers lopen dramatisch terug. Als je hoofdinkomsten dan van afwasmiddel komen, moet je zien te voorkomen dat je ooit negatief beoordeeld wordt. Daar doet een fabrikant alles aan.

Is er dan zoveel verschil in afwasmiddel?

Je zou denken dat de basis van alle afwasmiddelen hetzelfde is en toch is er onderscheid. Vooral de ingrediënten die zorgen voor de actieve bestanddelen in afwasmiddel kunnen verschillen. Bij het ene merk wast het sneller schoon, maar voel je aan je handen dat het middel agressiever is. Een ander afwasmiddel doet het misschien ietsje minder goed, maar je merkt niks aan de huid van je handen.

Wat belooft de afwasmiddelenfabrikant?

Waar je altijd op kunt rekenen is dat er allerlei innovatiefs bedacht wordt om de consument over te halen een keer een ander afwasmiddel te gebruiken. Niet voor niks wordt er veel aandacht aan het milieu besteed en de invloed van onze gebruiksmiddelen hierop. Deodorant, wasmiddel, afwasmiddel… Het vraagt bij de minder milieuvriendelijke varianten altijd extra energie of andere middelen om het water te reinigen waar deze producten in terecht komen.

De criteria voor afwasmiddel

De twee uitersten als het gaat om afwassen, blijven voor ons het effect in reinheid en het effect op het milieu. De focus ligt dan op de fase van het afwassen zelf en de fase daarna, als het afwaswater wegspoelt en je je handen afdroogt en je huid voelt.

Andere elementen van minder belangrijke aard zijn de geuren, de afmetingen of hoeveelheid waarin een flacon gekocht kan worden en de prijs. Meestal kies je iets wat bij je budget past. Als je geen milieuvriendelijk afwasmiddel kunt betalen, zul je deze ook niet snel overwegen te kopen.

Hoe we afwasmiddel getest hebben: de onderzoeksdata

Dit was een van de meest praktische tests ooit. We hebben een maand lang elke bedrijfslunch alle afwas verzameld en toen met verschillende merken (en varianten van hetzelfde merk) afgewassen. Het grappige is dat als je telkens dezelfde afwas hebt en de test elke keer kort achter elkaar doet, je heel snel verschillen opvallen. De voorkeuren kwamen dan ook al snel bovendrijven.

De top 10 met het beste afwasmiddel

1. Dreft – Original

Het is al jaren een betrouwbaar afwasmiddel en het zal gelukkig ook nooit verdwijnen.

Pluspunten:

 • Dit blijkt echt de meest effectieve werking te hebben bij een minimaal gebruik. Doe je een druppel in een vette pan met heet water, dan zie je het vet naar de kant verdwijnen.

2. Dreft – Extra Hygiëne – Eucalyptus

De Eucalyptusgeur is heerlijk, maar ook de extra werking van deze Dreft is prettig.

Pluspunten:

 • Je geeft bacteriën geen kans meer als je met dit afwasmiddel afwast.
 • Je hebt ook van deze Dreft maar weinig nodig in de wasbak.

3. Ecover – Citroen & Aloë Vera

Ecover focust zich op dezelfde werking als Dreft, maar doet dit met minder agressieve bestanddelen.

Pluspunten:

 • De geur is lekker fris en weer eens wat anders.

Minpunten:

 • Tijdens de test had je soms wat meer nodig om hetzelfde effect als bij Dreft te krijgen.

4. Seepje – Limoen

Deze onopvallende fels in lichtblauw staat mooi op het aanrecht.

Pluspunten:

 • Een lelijke fles zet je eerder in je kastje onder de wasbak, maar dit flesje kun je mooi laten staan.
 • De limoen ruikt heerlijk aromatisch.
 • Seepje is geschikt voor veganisten.

5. Ecover – Kamille & Clementine

Het afwasmiddel van Ecover krijg je in diverse formaten. Deze is er eentje van vijf liter.

Pluspunten:

 • Als je toch al een aparte dispenser voor afwasmiddel hebt, is deze een stuk voordeliger dan losse flessen kopen.

Minpunten:

 • Zorg wel dat je een trechter hebt, want bij morsen ben je dan wellicht weer duurder uit.

6. Dreft – Lavendel & Rozemarijn

De volgende Dreft heeft een andere geur die wat milder voor de neus is als de Original of de Eucalyptus.

Pluspunten:

 • De geur van deze Dreft is heel kruidig.
 • Ook van deze Dreft heb je niet veel nodig om je afwas te doen.

Minpunten:

 • Voor nieuwe geuren ben je in het begin wel altijd iets meer kwijt.

7. Neutral – voor de gevoelige huid

Neutral is zachter voor de handen die regelmatig in het afwaswater zitten.

Pluspunten:

 • Ook bij huidallergieën is Neutral fijner om mee te werken.

Minpunten:

 • Het is wel duurder dan Dreft.

8. Dreft – citroen

De volgende Dreft zorgt voor het sneller losweken van aangekoekte resten of vetten.

Pluspunten:

 • Door de geconcentreerde samenstelling heb je maar weinig van dit afwasmiddel nodig.
 • Ook als je een flinke afwas hebt, doet het middel tot het einde zijn werk.

9. Marcel’s Green Soap – Sinaasappel & Jasmijn

Dit afwasmiddel is milieuvriendelijk door de gerecyclede verpakking.

Pluspunten:

 • Dit is het beste afwasmiddel voor de milieubewuste mens.
 • Er zijn nog veel meer geuren te koop om eens lekker af te wisselen en je zintuigen te prikkelen. Het maakt afwassen weer iets leuker.

Minpunten:

 • De prijs is wel hoger.

10. Pipper – ecologisch en hypoallergeen – parfumvrij

Het afwasmiddel van dit merk is veel vriendelijker voor de huid, of deze nou allergisch is of niet.

Pluspunten:

 • Het klinkt vreemd, maar ananas vormt het hoofdbestanddeel van dit afwasmiddel.

Minpunten:

 • Het is in verhouding de duurste in deze top 10.

Beste uit de test volgens andere testorganisaties

De Consumentenbond heeft drie jaar geleden voor het laatst afwasmiddel getest. De meeste afwasmiddelen uit deze top 10 komen in de lijst van de Consumentenbond terug. Enkel de nieuwere alternatieven (lees: milieuvriendelijker) staan nog niet in deze lijst.

Radar heeft geen vergelijking van effecten van afwasmiddel, maar kijkt wel naar het verschil tussen met de hand afwassen of de afwasmachine aanzetten en het verschil daartussen. Kassa heeft wel artikelen over afwasmiddelen, maar die zijn al bijna tien jaar oud en gaan voornamelijk over Neutral.

Dit zegt Radar over pannen afwassen

Radar biedt praktische tips voor het onderhouden van pannen, waaronder het belang van handmatig afwassen met mild afwasmiddel om de levensduur te verlengen. Specifiek wordt benadrukt dat het gebruik van een zachte borstel en het vermijden van harde schuursponzen cruciaal is om krassen en daarmee vuilophoping te voorkomen. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over afwassen

BNNVARA’s Kassa behandelt het dilemma tussen het gebruik van een vaatwasser en handafwas, wat impliciet het belang van de keuze van afwasmiddel voor zowel efficiëntie als milieuvriendelijkheid onderstreept. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Toe aan een nieuwe fles afwasmiddel?

Je hoeft niet per se over te stappen op een nieuw middel als je tevreden bent over je huidige afwasmiddel. Daarom zeggen ze ook: “Never change a winning team”. Ben je toch nieuwsgierig naar andere geuren, milieubewustere keuzes of voordeligere afwasmiddelen? Dan heb je in deze top 10 aardig wat inspiratie op kunnen doen.

Kortom

Kijk bij een afwasmiddel niet alleen naar de prijs, maar vooral naar het effect. Wanneer je met de hand afwast, wil je dat in een keer goed gedaan hebben.