Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de lekkerste en beste aftershaves van nu

Niet elke man gebruikt na het scheren een speciale aftershave. Sommigen gebruiken alleen een (dag)crème en dat is voldoende. Ze hebben geen last van een droge of aangetaste huid na het scheren en hebben aan een basiscrème meer dan genoeg. Anderen hebben een iets lastigere huid of verwennen zichzelf gewoon graag met een fijne aftershave. In deze review daarom een top 10 met de meest effectieve en heerlijkst geurende aftershaves, van klassiekers tot de nieuwste aftershaves.

Het zoeken naar een fijne aftershave

Ik moet eerlijk toegeven dat ik een makkelijke huid heb en daardoor niet altijd de noodzaak van een goede aftershave inzag. Voor deze review kwam ik in gesprek met anderen en toen bleek dat ik gewoon heel erg veel geluk met mijn huid heb gehad. Er zijn mannen die echt uitslag krijgen na het scheren. Ze hebben last van ingegroeide baardharen of een brandende huid. Dat hoef je natuurlijk niet zomaar te accepteren.

Snel overzicht: Deze aftershaves raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste budget keuze voor klassieke geurOld Spice – Original Aftershave: Deze geur is een echte klassieker en zou volgens ons in elke badkamer moeten staan. Het heeft een kenmerkende geur die perfect past bij de volwassen man. Daarnaast verzorgt het product de huid goed en is het geprijsd op een zeer gunstige manier. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor luxueuze ervaringDior – Sauvage Aftershave Lotion: Als je al fan bent van de Sauvage parfum, dan zal deze aftershave je zeker ook bevallen. We vinden dat het product een verkoelend effect heeft op de huid na het scheren en de geur blijft lang aanwezig, waardoor je je de hele dag fris en luxueus voelt. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor frisheidArmani – Acqua di Gio Men Aftershave Lotion: Deze aftershave is volgens ons een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een frisse geur. Veel mannen zijn al fan van Acqua di Gio en ook vrouwen waarderen de frisse geur. Het is een mooie aanvulling op je verzorgingsroutine, hoewel sommigen opmerken dat de geur iets sneller vervliegt dan gewenst. >> Check laagste prijs

Aftershaves reviewen – waarom?

Ook al gebruiken we zelf niet standaard elke ochtend een aftershave, dat wil niet zeggen dat we er geen belang aan hechten. Juist voor de doelgroep die echt niet zonder de verzorgende werking van een aftershave kan, is deze test met resultaten erg nuttig. Je leert over de lekkerste, geurigste en beste aftershaves van dit moment en welke geschikt is voor welk moment of welke huid.

Waarom is kritisch blijven bij de aanschaf van een aftershave nodig?

Elk parfummerk dat mannenparfums in het assortiment heeft, brengt ook vaak een aftershave uit. In het ontwikkelproces worden de eigenschappen getest, maar dat wil niet zeggen dat een product ook voor jouw eigen huid geschikt is. Als testpersonen toevallig een afwijkende huid hebben, kan een aftershave bij jou nog steeds pijnlijk zijn bij het aanbrengen op de huid. Dat wil je net niet.

Een aftershave na het scheren gebruiken – moet het echt?

Zoals we eerder al aangeven zijn er ook mannen die een eenvoudige crème op huid en hals aanbrengen en verder nergens last van hebben. Zij gaan misschien een keer een aftershave gebruiken als ze hem met de kerst of verjaardag cadeau krijgen. Moet een aftershave? Zeker niet, maar het kan toch verschil uitmaken als je niet de makkelijkste huid hebt.

Waar gaat de aftershaveproducent voor?

Je kunt van een producent – van welk product dan ook – niet verwachten dat ze altijd 100% eerlijk zijn over de effecten van een product. Soms zijn (nog) niet alle effecten bekend en ben jij misschien de eerste die bij een nieuwe balsem of spray ergens last van krijgt. Het minimale waar je volgens ons vanuit zou moeten kunnen gaan, is dat een aftershave je huid verbetert na het scheren. Hij mag dus niet droog aanvoelen of gaan branden of prikken.

Welke criteria gelden bij aftershaves?

Wij stellen de volgende eisen voorop bij een goede aftershave:

 • Effect staat boven aan de lijst. Een aftershave kan nog zo lekker geuren, maar als je huid na het scheren niet fijn aanvoelt, heeft de spray of lotion geen nut.
 • Geur. Is de geur lekker? Indien het een aftershave bij een parfum of eau de toilette is, lijkt de geur dan ook op het origineel? Blijft de geur lekker lang aanwezig of vervliegt deze snel?
 • Prijs. Soms wil je gewoon een voedende crème zonder een specifieke geur die niet al te veel kost, andere keren wil je iets bijzonders en heb je een ruimer budget voor je aftershave.
 • Hoeveelheid. Hoeveel zit er in een verpakking (in relatie tot de prijs en het effect) en hoeveel heb je per keer nodig om je gezicht en hals in te smeren?

Hoe we aftershaves uitgeprobeerd hebben en wat de test opleverde

Voor deze test hebben we een panel bij elkaar geroepen en hierbij hebben we een duidelijke splitsing gemaakt in mensen die al wel en nog geen aftershave gebruiken. De tweede splitsing heeft te maken gehad met de staat van de huid na het scheren, dus of er mensen bijzaten die meer behoefte aan een voedende of verzorgende aftershave nodig hadden dan anderen.

De top 10 met de beste aftershaves

1. Old Spice – Original Aftershave

Deze klassieker zou in elke badkamer moeten staan.

Pluspunten:

 • De geur is heerlijk en karakteristiek voor de volwassen man.
 • Het product verzorgt de huid goed.
 • De prijs is zeer gunstig.

2. Dior – Sauvage Aftershave Lotion

Je kent Sauvage al van de reclame met Johnny Depp en van de parfumlijn. Dit betreft de aftershave.

Pluspunten:

 • Als je de parfum al heerlijk vond, dan zal de aftershave je ook bevallen.
 • Het product heeft een verkoelend effect op de huid na het scheren en de geur blijft lang aanwezig.

Minpunten:

 • Deze lotion is wat duurder dan de rest in deze top 10.

3. Armani – Acqua di Gio Men Aftershave Lotion

Binnen dezelfde prijsklasse als Sauvage vind je deze lotion van Armani.

Pluspunten:

 • Acqua di Gio is al favoriet bij veel mannen en ook vrouwen kunnen de frisse geur waarderen. Een aftershave is een mooie aanvulling op de verzorgingslijn.

Minpunten:

 • De geur blijkt iets sneller te vervliegen dan gewenst en sommigen panelleden geven aan dat de eau de toilette wel iets duurder is, maar wel langer blijft zitten.

4. Tabac – Original Aftershave spray

Tabac is net als Old Spice al decennia lang aanwezig op de aftershave markt.

Pluspunten:

 • De geur is sterk en niet voor iedereen geschikt, maar als hij je bevalt, heb je een goede aftershave spray aan dit product.
 • De desinfecterende werking wordt vooral geprezen, aangezien het ontstekingen van de huid tegengaat of deze sneller laat herstellen.

5. Biotherm Homme – Aftershave voor de normale huid

Bij Biotherm gaat het in eerste instantie minder om de geur en meer om het effect van de aftershave.

Pluspunten:

 • Je mag een echte verzorging van de huid van het gezicht verwachten bij deze lotion.
 • De huid ziet er veel minder droog uit na het scheren.

Minpunten:

 • Soms trekt de lotion wat snel in en wil je nog een laagje aanbrengen.

6. Brut – Splash-on Original Aftershave lotion

Brut heeft een van de goedkoopste opties voor een fijne aftershave.

Pluspunten:

 • De geur is heel verkwikkend en fris.

Minpunten:

 • Als het je ook om de geur gaat, is deze aftershave minder lang effectief. Voor het verzorgende aspect werkt hij naar ons idee wel goed.

7. Van Gils – I Dare Aftershave Spray

Deze kruidige en toch ook frisse geur breng je op de net geschoren huid aan als spray.

Pluspunten:

 • De geur is echt anders dan andere producten die al op de markt zijn. Als je hem niet kent, adviseren wij eerst de geur te testen in de parfumerie.
 • De werking is goed.

Minpunten:

 • De werking is niet super. Sommige panelleden hadden liever een wat meer verzorgende balsem.

8. Clinique for Men – Post-Shave Soother

De verzachtende lotion van Clinique doet precies wat hij moet doen.

Pluspunten:

 • De crème wrijft prettig uit op de huid en hals.
 • Er zit geen zeer aanwezige geur aan die alles overstemt.

Minpunten:

 • Het is een kleinere flacon, waardoor je in verhouding net zo veel kwijt bent als de duurste aftershaves in deze review.

9. Davidoff – Cool Water Aftershave

Cool Water is ook zo’n geur die blijvend is. Elk jaar zie je – zodra het weer wat beter wordt – de reclame weer met de man die de zee in duikt en dan met nat haar boven water komt.

Pluspunten:

 • De geur is heerlijk en de werking van het product is prima.
 • Deze aftershave blijft in vergelijking met anderen langer zitten.

10. L’Oréal Men Expert – Hydra Energetic Aftershave balsem

L’Oréal heeft de meest betaalbare aftershave.

Pluspunten:

 • De lotion voedt de huid en herstelt beschadigingen na het scheren.

Minpunten:

 • Deze lotion is niet vettig genoeg voor sommige huidtypen en daardoor niet altijd voedend genoeg.

Beste uit de test volgens overige experts

Volgens Radar zijn (duurdere) aftershaves nog steeds een favoriet cadeau tijdens Vaderdag. Blijkbaar zijn de prijzen van aftershave de laatste jaren echter wel gestegen en dat voelt de gever van een cadeau dan in zijn beurs.

De Consumentenbond heeft geen test met aftershaves uitgevoerd, maar gaat wel in op het algemeen belang van het gebruik van een aftershave na het scheren. Ook Radar heeft geen inhoudelijke informatie over de beste aftershaves.

Dit zegt Radar over schadelijke stoffen in geurtjes

Radar onthult dat veel populaire parfums schadelijke chemicaliën bevatten die de hormoonbalans kunnen verstoren en mogelijk de vruchtbaarheid verminderen. Onderzoek door Stichting Tegengif, in samenwerking met buitenlandse organisaties, toonde aan dat in 20 geteste parfums, inclusief bekende merken zoals Hugo Boss en Giorgio Armani, 26 zorgwekkende chemicaliën werden gevonden. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over schadelijke stoffen in populaire geurtjes

BNNVARA’s Kassa rapporteert dat een onderzoek door Stichting Tegengif, de Deense Consumentenbond, en Kom op Tegen Kanker schadelijke stoffen aan het licht heeft gebracht in veel populaire parfums. Deze stoffen, aangetroffen in merken als Lancôme en Zadig&Voltaire, worden geassocieerd met hormoonverstoringen, verminderde vruchtbaarheid, en allergenen. Specifiek wordt ethylhexyl methoxycinnamate genoemd. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Kortom

Ben je voor jezelf op zoek naar een voedende lotion of spray voor je pas geschoren huid? Wil je switchen van aftershave omdat je over je huidige product niet tevreden bent? Of wil je een lekker geurtje voor je vader, partner of andere man in je leven uitzoeken en overweeg je een aftershave in plaats van een eau de toilette of parfum? Met onze top 10 heb je voldoende informatie om een keuze te kunnen maken voor jouw volgende aftershave aankoop.