Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Verdiep je in de top 10 met de beste afslankthee voor elk seizoen

Soms heb je alles al geprobeerd om een paar kilo af te vallen en boek je maar geen succes. Als je dan alleen je eetgewoonten hebt aangepakt, maar niet kijkt naar wat je overdag allemaal drinkt, kun je wel eens verrast zijn door de hoeveelheid suiker die in allerlei drankjes zit. Overstappen op een afslankthee kan helpen. Thee is sowieso gezond, je krijgt het in verschillende smaken en je drinkt er veel van zonder die verdomde suikers erbij te krijgen. Afslankthee kan dus het proberen waard zijn.

Raadpleeg alléén je huisarts en neem niks aan van websites

Er is géén wetenschappelijk bewijs voor de werking van dit product. Er zijn geen goede effecten waar te nemen wanneer je dit product gebruikt. Sterker nog: het kan schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid als je het verkeerd gebruikt. Je mag van geen enkele bron, website of expert advies aannemen, dus ook niet van ons. De enige website die feitelijk juiste informatie geeft, is de European Food Safety Authority. Wij raden dit product dus niet aan en geven slechts informatie en meningen. Volledige disclaimer.

Overstappen van gewone dranken naar afslankthee

Als de deur naar de koelkast van onze bedrijfskantine opengaat, zie je direct dat we te veel suiker binnen krijgen. Er staan sapjes, frisdranken en energiedrankjes. Alle drie boordevol verborgen suikers waar je pas bij stil staat als je het label eens van dichtbij bekijkt. Natuurlijk krijg je er energie van en zitten er in verse sapjes ook vitamientjes. Toch kan overstappen op thee of afslankthee net dat beetje extra voor je metabolisme doen.

Onze favoriete afslankthee

Groene thee steekt er bij ons met kop en schouders bovenuit. Je krijgt het in losse vorm of in zakjes. Groene thee krijg je ook in capsulevorm als je alleen voor het ingrediënt wil gaan, maar die is bij ons minder populair.

In de zomer houden we van de XL-S afslankthee met citroensmaak, omdat hij heerlijk koel is en lekker fris smaakt.

Voor het gebruiksgemak is er de instant thee van Purasana. Deze is niet goedkoop, maar je hoeft niet te rotzooien met theezakjes en tijd om te laten trekken. Een lepeltje (of twee als je van sterkere smaken houdt) in een glas met heet water doen en je bent klaar.

Snel overzicht: Deze afslankthee raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor verfrissende smaakXL-S koude afslankthee met citroensmaak: Deze koude afslankthee is ideaal voor warmere dagen en maakt het makkelijk om aan je dagelijkse hoeveelheid vocht te komen. Ondanks de wat hogere prijs, vinden we dat de combinatie van groene thee, maté en citroen het meer dan waard maakt. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor prijs-kwaliteitXL-S afslankthee – vermindert hongergevoel: Dit is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke optie. Daarnaast is deze variant goedkoper dan de koude afslankthee van hetzelfde merk, wat het een aantrekkelijke keuze maakt. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor natuurlijke ingrediëntenJacob Hooy Pu-Erh thee – ondersteunt het vetmetabolisme: Deze thee van Jacob Hooy heeft weinig toevoegingen en staat bekend om de vele natuurlijke ingrediënten. Bovendien gaat een doosje van vijftig theezakjes ruim twee weken mee bij aanbevolen gebruik. >> Check laagste prijs

Waarom deze review over afslankthee?

We zouden niet zo arrogant zijn om te zeggen dat we experts in afvallen zijn, maar we hebben binnen ons team wel veel ervaring met afslankproducten en daarom is de afslankthee dan ook een gewenst artikel om uit te testen.

Waarom scherp blijven bij afslankthee en andere afslankproducten?

Welk merk je ook onder de loep neemt, alle artikelen om af te vallen worden flink gepromoot door de fabrikant. Kijk maar eens hoeveel reclames er in januari op televisie zijn over afvalproducten. Iedereen wil iets meepikken. Betekent dat dat elk artikel even goed werkt? Welnee. Je moet nog steeds op het label kijken om te zien of er geen toegevoegde ingrediënten inzitten die je niet wenst.

Afvalthee of geen afvalthee drinken – dat is de vraag

We hebben niet alleen maar goede ervaring met afvalthee en we hebben zelfs een tijd alleen de losse ingrediënten (bijvoorbeeld groene thee of venkelthee) gedronken en kunnen concluderen dat een thee bestempeld als afvalthee niet per definitie beter werkt dan gewone thee.

Als je niet graag thee drinkt, zul je het lastig vinden om de afslankthee geregeld te drinken. Drink je wel graag thee? Dan is misschien de gewone thee al voldoende om meer vocht binnen te krijgen en daardoor wat extra gewicht kwijt te raken. Het effect hoeft volgens ons dus niet altijd aan het soort thee te liggen, maar meer aan je drinkgewoonten of drinkritme.

Wat belooft de fabrikant van afslanktheetjes?

Als je het woord ‘afslankthee’ leest of hoort, dan mag je verwachten dat het gebruik ervan ook een afslankend resultaat geeft. Soms loont het zich om zelf een beetje onderzoek te doen naar de eigenschappen van kruiden en andere ingrediënten van thee, want zo kom je erachter of de boodschap van de fabrikant op de verpakking ook geloofd mag worden. Een mooi doosje ontwerpen en claimen dat iets werkt, kunnen we immers allemaal wel.

De criteria die we bij afslankthee hanteren

In ons onderzoek naar afslankthee hebben we gekeken naar:

 • Smaak – elke thee (of het nu afvalthee of gewone thee is) moet lekker smaken, want anders houd je het niet vol om de thee te drinken
 • Effect – doet de thee wat het belooft en val je inderdaad af?
 • Prijs – hoe duur is de speciale afslankthee en zijn er goedkopere varianten?
 • Kwaliteit – zijn de ingrediënten grof, fijn of is de inhoud van een theezakje aangevuld met andere (opvul)ingrediënten?

De afslankthee getest – hier zijn de onderzoeksresultaten

We zijn niet met zijn allen allerlei verschillende afslankthee door elkaar gaan drinken en daarna op de weegschaal gaan staan. Onze aanpak is langduriger geweest door elk lid van het testpanel voor drie maanden een bepaald product te geven. Hierbij is ook gekeken hoe gezond deze persoon verder leeft (zoals voeding, beweging, roken) om de resultaten van de afslankthee realistisch in beeld te kunnen brengen.

De top 10 met beste afslankthee

1. XL-S – koude afslankthee met citroensmaak

In deze afslankthee zit groene thee, maté en citroen.

Pluspunten:

 • Dit is een heerlijke thee voor in de zomer op warmere dagen. Je zet een grote pot, laat hem lekker in de koelkast afkoelen en drinkt de hele dag met gemak je minimale hoeveelheid vocht.

Minpunten:

 • De prijs voor 20 theezakjes van deze afslankthee is wel hoog.

2. TeaTox – detox thee voor 28 dagen

In de afslankthee zit Pu Erh thee, kurkuma en gember.

Pluspunten:

 • Door de kaneel en zoethout die toegevoegd is, zit er een lekker zoetje aan deze thee.

Minpunten:

 • Je dient wel te weten hoe de rest van je lichamelijke toestand is, want zoethout kan een negatief effect op je bloeddruk hebben.
 • De thee kost ongeveer een euro per dag als je je aan de aanbevolen hoeveelheid houdt.

3. XL-S afslankthee – vermindert hongergevoel

De afslankthee werkt vochtafdrijvend en heeft een positief effect op de spijsvertering.

Pluspunten:

 • Deze thee is een stuk goedkoper dan de koude afslankthee van hetzelfde merk.

4. Jacob Hooy – Pu-Erh thee – ondersteunt het vetmetabolisme

Jacob Hooy staat bekend om zijn vele toepassingen van natuurlijke ingrediënten met weinig overige toevoegingen.

Pluspunten:

 • Deze thee drinkt als een gewone thee en heeft ook nog een positief effect op de werking van het lichaam, waardoor je gewicht verliest.
 • Met een doosje van vijftig theezakjes doe je ruim twee weken als je het advies opvolgt.

5. Slim Tea  – Skinny Morning TeaTox

In de verpakking zitten veertien zakjes om twee weken lang elke ochtend een kop van deze afslankthee te drinken.

Pluspunten:

 • De losse thee in de zakjes geeft veel smaak af.

Minpunten:

 • De thee is onderdeel van een kuur.

6. Kräuterpfarrer Benedikt – Losse Kruidenthee tegen vetrollen

In deze afslankthee zit: calendulabloem, oreganokruid, paardenbloemkruid, sleedoornbloem en venkelkorrel.

Pluspunten:

 • De calendula werkt vochtafdrijvend en de venkelkorrels geven de afslankthee een prettige smaak.
 • Door de losse thee komen de smaak goed vrij.

Minpunten:

 • Je moet wel een los zeefje in huis hebben om deze thee lekker los in te kunnen laten trekken.

7. Flinndal – Slanke lijn thee

De thee bevat fenegriek, zoethout, gember, venkel en lijnzaad.

Pluspunten:

 • Alle ingrediënten samen geven een fijne smaak in de mond, waardoor je niet het idee hebt dat je een afslankthee aan het drinken bent. Het is eerder een heerlijke kruidenthee.

Minpunten:

 • Ook voor deze thee geldt dat niet iedereen zomaar zoethout als ingrediënt tot zich mag nemen in verband met de bloeddruk.

8. Thés de la Pagode – Taille de Geisha detox en afslank thee

Deze thee is niet alleen geschikt om af te vallen, maar ook nog eens heel milieubewust gefabriceerd.

Pluspunten:

 • Er wordt gebruik gemaakt van biologische ingrediënten en zelfs het fabricageproces vindt zonder de toevoeging van plastic of lijm plaats.

Minpunten:

 • Het is met bijna een euro per theezakje wel een duurdere afslankthee.

9. XL-S Medical – groene thee met matcha

Ook deze afslankthee is een instant thee.

Pluspunten:

 • Je hebt geen theezakje dat je moet laten trekken, maar een kant-en-klare substantie die oplost zodra je er heet water bij doet.

Minpunten:

 • Met ruim 2,50 euro per dag is dit wel de duurste thee in de top 10.

10. Purasana – Instant Pu-Erh thee voor de vetverbranding

Deze thee beweert een echte ‘vetkiller’ te zijn.

Pluspunten:

 • Toegegeven: de testpersoon is gewicht kwijt…

Minpunten:

 • … maar om nou te zeggen dat het effect significant beter is dan de andere afslankthee is moeilijk te zeggen.

Beste afslankthee uit de test volgens de consumentenorganisatie

Radar heeft een aantal jaren geleden uitvoerig onderzoek gedaan naar het effect van afslankthee en heeft een hoogleraar binnen het vakgebied geraadpleegd. Ook deze persoon concludeert dat (regelmatig) thee drinken in het algemeen bijdraagt aan een gezonde leefstijl (met bijbehorend gezond gewicht) en dat de afslankthee in het bijzonder daar minder mee te maken heeft.

De Consumentenbond heeft nog geen onderzoek naar afslankthee gedaan en bij Radar stellen een aantal consumenten vragen over het effect van een dergelijke thee.

Dit zegt Radar over afslankthee

Radar onderzoekt de effectiviteit en veiligheid van afslankthee met hulp van Renger Witkamp, hoogleraar Voeding en Farmacologie. Ze waarschuwen voor de laxerende werking en mogelijke gevaarlijke bijwerkingen van deze producten. Afslankthee lijkt een makkelijke oplossing voor gewichtsverlies, maar brengt gezondheidsrisico’s met zich mee en het effect ervan is twijfelachtig. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over thee

BNNVARA’s Kassa, met hulp van voedingswetenschapper Ellen Kampman, ontmaskert de mythen rondom thee en benadrukt de gezondheidsvoordelen van groene en zwarte thee. Ze verklaren dat speciale theesoorten zoals afslankthee en detoxthee niet bewezen effectief zijn. Het artikel benadrukt het belang van een gezonde levensstijl boven het vertrouwen op theesoorten voor specifieke gezondheidsvoordelen. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Wat je doet om afslankthee in huis te halen

In principe brengen de links je naar elke thee in onze top 10. Wij adviseren echter altijd goed te kijken naar de ingrediënten en of je geen afwijkingen of aandoeningen hebt die botsen met deze ingrediënten. Wil je je gewichtsverlies serieus aanpakken? Bezoek dan altijd eerst je huisarts en/of een diëtist die je begeleidt. Zomaar op eigen houtje allerlei middeltjes uitproberen heeft niet altijd het gewenste effect en kan zelfs averechts werken.

Conclusie afslankthee

Wil je afvallen? Werk dan ook aan de overige elementen en koop niet alleen speciale thee. Je hele leefstijl is van invloed op je metabolisme en geregeld een kop thee drinken en dit in je dag inbouwen, kan naar onze mening net zo’n positief effect op je gewicht hebben.